De Haarlemse zzp’ers hebben het zwaar op dit moment, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 juni 2020 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Maar, ook andere zzp’ers zonder vast contract en zonder vast inkomen merken de klappen van deze crisis. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich zo goed als mogelijk aanpassen aan de omstandigheden. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’ers over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Als derde is Timo de Reuver aan de beurt.

Ik ben een rasoptimist en een creatief persoon in moeilijke situaties

Timo de Reuver

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart?
“In 2003 heb ik een fotozaak overgenomen in Amstelveen en in 2009 ben ik Fotolab gestart in Amsterdam Zuidoost. Eind 2010 heb ik de winkel verkocht en ben ik met Foto Lab XL in 2013 verhuisd naar de Boesingheliede. Ik kijk nu met mijn bedrijf uit op de polderbaan. Een mooie rustige locatie en vind het heerlijk om in 14 minuten te rijden naar m’n werk.”

Wat doe je precies?
“Met Foto Lab XL lever ik zowel klein als groot formaat fotoprints, afdrukken op canvas, groot formaat inkjetprints voor expostities en bijvoorbeeld prints op metaal, mokken en mouspads. Maar onze voornaamste bron van inkomsten is de afhandeling voor schoolfotografen, dus het printen, inpakken en verzenden van schoolfoto’s, ongeveer 35000 orders per jaar.”

Timo Reuvers

Heb je in deze crisis je onderneming aan gepast? 
“Pfff aangepast? Wij werden eigenlijk als eerste al geconfronteerd met de crisis, omdat een aantal schoolfotografen door het hele land bij scholen fotografeert. In Brabant gingen de scholen al snel dicht en daarna de rest van Nederland. We hebben nu zo’n zes scholen online, dus daar hebben we wat orders van, maar nu in deze tijd zou ik gemiddeld op 250 orders per dag zitten en nu hoogstens 5. Dus we staan eigenlijk nu stil. We zijn nu wel aan het bekijken hoe we eventueel wat via de website kunnen doen zoals oma/opa/familie fotokaarten of bijvoorbeeld meer focus op groot formaat canvas, want mensen gaan toch meer aan hun interieur doen nu ze thuis zitten. Maar ja, dat is inspelen op de situatie en ik denk niet dat ik daardoor mijn bedrijf overeind houd. En wie zegt dat dit niet nog 5 maanden duurt?”

Wat is tot nu toe je zzp-hoogtepunt geweest?
“Mijn werk is eigenlijk seizoenswerk. Het geeft een goed gevoel als er weer een schooljaar is afgerond en dat alles netjes geleverd is; dat de klanten blij zijn, is elke keer een afrondend geheel. En daarna, wel verdiend, met een goed gevoel op vakantie! Heerlijk.”

“Zoals we nu door elkaar heen worden gesmeten in emoties, verlies zelfs ik soms mijn optimisme”

Timo de Reuver

En wat was een dieptepunt?
“Mijn bijna-faillissement in 2011 door een verkeerde zakelijke keuze en wat het daarna met zich meebracht om overeind te blijven. Maar, ik denk dat deze crisis ons dieptepunt wordt. Want totaal geen omzet zonder perspectief, dat hebben wij als zzp’ers en ondernemers nog nooit meegemaakt. Dit gaat leiden tot vele faillisementen en vele andere problemen. Ik ben een rasoptimist en een creatief persoon in moeilijke situaties – en echt een volhouder en doorzetter – maar zoals we nu door elkaar heen worden gesmeten in emoties, verlies ik soms ook mijn optimisme. Maar we komen hier uit, wij mensen zijn sterk! Als je maar gezond bent, je kinderen, je geliefden, vrienden en als belangrijkste je familie. Kleiner is het niet, help elkaar.”

Timo Reuvers
Drukwerk.

Wat is je grootste les geweest?
“Zakelijk gezien heb ik vele dingen meegemaakt waarbij ik later dacht: dit is niet voor niets geweest. Ik zie vaak daardoor dingen als reden. Elke dag leer ik – ook van fouten en tekortkomingen, en daardoor ga je vooruit als ondernemer. De belangrijkste les van ondernemen is toch verbinden en elkaar iets gunnen. Mijn passie, enthousiasme en creativiteit zijn de drijfveren.”

Ik mis echt locaties als de Lichtfabriek!

Timo de Reuver

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Ik mis niet echt iets in Haarlem, leuke stad en ik woon er zeer prettig. Het enige wat ik wel mis qua uitgaan, is een goede tent waar de dancemuziek echt tot zijn recht komt en waar goede feesten gegeven kunnen worden. Ik mis echt locaties als de Lichtfabriek!”

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet, zo ja wie en waarom?
“Nu ik geregeld als DJ in de Haarlemse horeca draai, heb ik veel respect voor de ondernemers daarin. Zoals Twan van Cafe de Lange Heer, de heren Rolf en Peter van Vooges, maar ook de middenstanders bij mij in de straat! Vooral om te kijken hoe anderen het doen en het daar ook wel eens over hebben en daardoor van elkaar leren!”

Tenslotte, blijf je altijd zzp’er of ga je ooit vast personeel inhuren?
“Je gaat toch meestal voor groei. In al m’n ondernemingen heb ik al personeel gehad, nu ben ik blij dat ik geen personeel heb, want dat zou zeker meer zorgen geven. Ik hoop met mijn kleine overhead mijn kop boven water te houden. En wellicht over vier maanden, als ik het werk niet aankan, dan zou het fijn zijn als ik weer personeel kan aannemen of inhuren.”

Meer interviews van Frank? Lees hier zijn gesprek met Jeroen Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here