Afgelopen zaterdag fietste ik door de stortregen en rukwinden richting het Badhuis in de Leidsebuurt. Niet iets wat je voor de lol doet, maar Arianna – initiatiefnemer van Haarlem Comedy Factory– had mij verzekerd dat er die avond wat te lachen viel. Na ruim twee jaar pauze was het eindelijk tijd voor de grote Comeback Edition en daarom besloot ik toch Eunice te trotseren op mijn gammele omafiets. Eenmaal aangekomen was ik volledig doorweekt: het ingrediënt voor een gezellig, Hollands avondje uit zou je denken, – twee termen die in het merendeel van de optredens uitgebreid werden besproken en gedefinieerd – maar niets bleek minder waar. 

Ik was – samen met een mevrouw in het midden van het publiek – niet alleen de enige met natte broekspijpen en sokken, maar ook de enige geboren en getogen Haarlemmer. Gelukkig maar, want dit was een avond om de expats van onze stad samen te brengen, te laten lachen en huilen van het lachen. Niets dat mensen beter verbindt dan een goed verhaal en ook Arianna heeft dat goed begrepen.

De avond bestond uit twee shifts, waarbinnen een mix aan stand-up comedians van diverse afkomsten achter elkaar de bühne betraden. Hun gemeenschappelijke bron van inspiratie? Alledaags contact en opmerkelijke interacties met Nederlanders: ‘The dutch are like family: you don’t like them, but you do love them.’ Uit het publiek klonk telkens weer hard gejoel, waaruit opvallend veel herkenning viel op te maken. 

Gelukkig werd niet alleen de Nederlandse cultuur – wat deze dan ook mag inhouden – bespot. Zo stonden in de act van Alina Sharipova haar russische roots centraal, evenals de vooroordelen waarmee zij hierdoor regelmatig kampt. Net als vele andere comedians maakte zij gebruik van de nodige zelfspot om de soms gevoelige of ongemakkelijke gesprekken over inburgering en cultuurverschillen bespreekbaar te maken. Zowel op het podium, als in het echte leven gaat dit nu eenmaal gepaard met een lach en een traan.

Ken of ben jij een expat die de volgende editie van Haarlem Comedy Factory niet mag missen? Reserveer hier snel jouw tickets voor zaterdagavond, 19 maart.

Foto’s: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here