Wakker worden van het gekrijs, vuilniszakken die opengetrokken worden, poep op je wasgoed; vooral van mei tot en met augustus kunnen meeuwen in Haarlem veel overlast veroorzaken. Meeuwen zijn door de wet beschermd, dus dit maakt het lastig voor de gemeente om de meeuwenoverlast tegen te gaan. Zelf kun je wel iets doen. Zie hier wat tips om geen meeuwennest op je dak te krijgen.

Tips tegen een meeuwennest

Meeuwen zoeken vanaf maart naar een geschikte plek om te gaan broeden. En de laatste 40 jaar vinden ze die steeds vaker in de stad. Daar zijn nu eenmaal veel veilige en beschutte plekjes te vinden. Vooral op platte daken, dakkapellen en half schuine daken. Woon je in een straat of buurt met huizen die aantrekkelijk zijn voor meeuwen? Er zijn simpele manieren om te voorkomen dat meeuwen in jouw straat een nest bouwen.

Tip 1: Ga vanaf maart tot eind juni regelmatig het dak op en veeg het schoon. Hierdoor is het dak minder aantrekkelijk. Dit werkt het beste als je deze actie samen met je buren doet, niet iedereen kan of durft namelijk een dak op.

Tip 2: Een andere optie is om plastic vlaggetjes op het dak te spannen of vliegers in te zetten om de vogels af te schrikken. Er is wel kans dat de vogels er na verloop van tijd aan wennen.

Tip 3: Houd afval van straat. Bied afval op de juiste manier aan en leg geen vuilniszakken op straat. Spreek je buren erop aan wanneer zij hun afval verkeerd aanbieden.

Tip 4: Geef meeuwen geen eten. Meeuwen hebben het extra voer niet nodig en bovendien is het ongezond voor de dieren. Het kan ook leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen.

Meer tips en informatie via haarlem.nl/meeuwenoverlast.

meeuwennest

Subsidie

De beste manier om het dak vrij te houden van meeuwen en nesten is het laten aanbrengen van meeuwenwering zoals vogelnetten en vogelpinnen. Dit doet een professioneel bedrijf. De kosten hiervoor zijn bij een doorsnee plat dak zonder obstakels 300 euro tot 800 euro. De gemeente vergoedt van deze kosten maximaal 350 euro.
Check www.meldpunthaarlem.nl voor meer info

Toch een nest?

Toch een nest met eieren op uw dak? Dit mag je niet verwijderen. De gemeente Haarlem heeft samen met Alkmaar en Leiden een speciale ontheffing gekregen om ook andere manieren te gebruiken tegen meeuwenoverlast. Een gecertificeerde aannemer mag eieren in biologische olie dopen, om te voorkomen dat ze uitkomen. Dat kan alleen als het ei net gelegd is.

Meer informatie over meeuwenoverlast: haarlem.nl/meeuwenoverlast. Hier kan je ook online een melding doen van een nest en bekijken of je voor een gemeentelijke vergoeding in aanmerking komt.

 

2 REACTIES

  1. Misschien regelmatig wat katten poep op het dak leggen, dan “denken” ze wellicht dat er een roofdier komt.
    Of de poep in een emmer met deksel met gaten aan de zijkant erin. Gaten niet te groot zodat er geen vliegen bij
    kunnen, maar de geur er wel uit kan. Emmer verzwaren, ander waait ie weg. Deksel extra vast met tailribs
    ( of hoe schrijf je dat? ) anders trekken de meeuwen die ervan af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here