Je kunt natuurlijk griezelen over de dood, zoals straks tijdens Halloween. Het komt van ‘All Hallow’s Eve’, van ‘Allerheiligen’ dus. Dat is de kerkelijke feestdag om die mensen te gedenken die in de geschiedenis en in de kerkelijke traditie iets van God hebben laten zien. En het is gecombineerd met een ouderwetse opvatting van Allerzielen, dat volgt op Allerheiligen, de dag om te bidden voor alle zielen die zijn overleden in de hoop dat ze vanuit het vagevuur naar de hemel mogen. Daar begint het griezelen dus.

Maar er is ook nog een andere manier om stil te staan bij de dood. En dat is simpelweg ruimte geven aan de pijn van het verlies van je dierbaren. Want dat is de kant die we van de dood voelen. Niet ónze eigen dood heeft de meeste betekenis, maar de dood van onze dierbaren. Moeder of vader, opa of oma, zus of broer, of zelfs je kind.

Het verbaast mij eigenlijk dat sommige mensen oprecht bang zijn voor het geflirt tijdens Halloween met het ‘occulte’, of met de geesteswereld. Want wat is er nou meer beangstigend dan de gedachte dat je afscheid moet nemen van iemand waar je van houdt?

Veel plezier straks dus met het gegriezel van Halloween, want iedereen weet dat het verliezen van iemand waar je van houdt pas écht eng is. Wil je daar bij stil staan en je rouw met elkaar te delen, dan ben je deze dagen rond Allerzielen in veel kerken welkom. Zo ook in de Grote- of St. Bavokerk bij Gedenk je geliefden, op zondag 3 november, om 16:00 uur. Dan klinken de namen van de doden die door de levenden worden gemist.

Meer van Tom de Haan? Klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here