“SCP-onderzoekers wijzen erop dat de mate waarin mensen zichzelf als gelovig zien, duidelijk samenhangt met kerkelijkheid. Als Nederland ontkerkelijkt, neemt de ongelovigheid toe.” (Dagblad Trouw 19 december.)

Nog steeds wordt ‘gelovigheid’ versmald tot het lidmaatschap van een kerk, of van een andere religieuze institutie. En daarom blijkt uit onderzoek dat we steeds ongeloviger worden. De kerk heeft steeds minder leden. Maar de bijbel ziet geloof toch net iets anders en vertelt over ‘geloof, hoop en liefde’. Deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. Alleen doet helaas niemand onderzoek naar ‘hopigheid’ of ‘liefdigheid’ in Nederland. Zou Nederland dan steeds wanhopiger en liefdelozer worden?

De kerk en wat mij betreft elke religie heeft niet meer of minder dan ieder mens simpelweg te zoeken naar of te leven vanuit deze drie: geloof, hoop en liefde. Mijn advies is om dat vooral samen te doen. De kerk als groep mensen, heeft net als ieder mens te verlangen naar, of uit te delen van die momenten en ervaringen waarop we door liefde, geloof en hoop werden verrast. De verhalen die gelezen worden tijdens Advent, in de weken voor kerst, zijn daarom verhalen vol hoop en verwachting. Kerst is het feest dat die hoop niet teleurgesteld zal worden, ook al lijkt de wereld gevuld met ongeloof en onrecht. Laat je niet van de wijs brengen. Licht zal winnen van het donker. Steek maar eens een kaarsje aan.

Wie nog nooit verrast is, door niets of niemand, zal grote moeite hebben om te geloven of te hopen. Terwijl ieder mens ooit geboren, begon als grote verrassing voor anderen. Daarin ligt onze oorsprong. Ik hoop dat deze Kerst een moment van verrassing voor ons allemaal mag zijn. De wereld op z’n kop gezet, omdat we niet langer in groot en machtig gaan geloven, maar in klein en kwetsbaar. Het zou daarom zoveel interessanter zijn om te onderzoeken wát mensen geloven, in plaats van óf ze geloven.

Meer Tom de Haan, check zijn vorige column.

1 REACTIE

  1. Als vanouds. Prachtig om te lezen als je onder een palmboom zit en net terug komt van een kerkbezoek onder ‘bescherming’ van een groep agenten en agentes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here