Het lukt me niet er achter te komen wie deze geweldige afbeelding maakte. Eerst dacht ik: hij is van Stan Lee, de inmiddels overleden stripauteur en voorzitter van Marvel Comics. Maar Haarlems striptekenaar Gerben Valkema verzekerde me dat dat niet zo was. Ik vraag me af of we ‘m wel mogen plaatsen. Want je weet wel, copyright en zo. Als ideeën geld waard zijn, dan wil je niet dat mensen geld gaan verdienen met jouw idee of ontwerp.

De afbeelding.

Er was een tijd dat als je iets moois had bedacht of gemaakt dat ‘viral’ ging, juist dát de vorm van erkenning was. Hoe meer mensen het kopiëren, hoe beter, want het betekende geen gemiste inkomsten, maar juist erkenning dat je iets hebt gecreëerd dat de wereld in beweging zet. Daarom weten we van veel echt oude verhalen niet eens wie de auteur precies is. Vermoedelijk is er ook niet één auteur, maar is over decennia of eeuwen een verhaal ‘gegroeid’, totdat het af was.

Zou de bijbel of de kerk een patent hebben gehad op verhalen waarin het goede het kwaad overwint, dan hadden Hollywood of  Walt Disney wel kunnen inpakken. Goddank mag het verhaal van Pasen zoveel gedeeld worden als je maar wilt. Probeer ’t alleen niet smakeloos voor je eigen gewin of politieke agenda in te zetten.

De afbeelding die zeker niet van Stan Lee is, heeft volgens mij behoorlijk de kern te pakken. Wat uiteindelijk de wereld redt, zijn geen wapens, geen kracht of macht, maar liefde en kwetsbaarheid. En lees het nieuws maar: Durven geloven dat de zachte krachten zullen winnen, vraagt heldenmoed. De kerk is er om dat geloof te oefenen.

Welkom vanavond om 22.00uur bij de Paaswake in de Bavo.

Meer Tom de Haan? Check zijn vorige column.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here