Als Jezus een rebel of activist was, dan was hij in elk geval niet van het type dat bushokjes vernielt of vuurwerkbommen naar de politie gooit. Oké, misschien zou hij af en toe een marktkraampje in een kerk omvergooien. (Mattheus 21, 12) Maar verder denk ik toch dat hij eerder op de trap van het Stadhuis mutsen en sjaals voor daklozen zou gaan breien of eten zou gaan koken voor Greta Thunberg of zoiets. Ik bedoel, dat als Jezus een activist was, zijn rebellie of zijn verzet juist in dingen zat die we nu liefdevol of wonderbaarlijk zouden noemen: zieken en blinden genezen, hoeren en tollenaars bezoeken of de bijbel ánders uitleggen dan dat de priesters van zijn tijd deden. De terugkerende boodschap van Jezus is daarom: God ziet de wereld ánders dan wij. 

Mocht je jezelf dus niet direct een activist of rebel willen noemen. Denk hier dan eens aan: alle stille, mooie en aandachtige dingen die je doet, zijn ook een vorm van activisme en verzet tegen een wereld vol lawaai, lelijkheid en afleiding. 

Voor mij zelf is dat ook belangrijk, want bijvoorbeeld: het is niet zo dat ik elke week reikhalzend uitkijk naar de stiltemeditatie op maandagmorgen in de Grote, of St- Bavokerk. Mijn motivatie schuilt echt niet in een enorme liefde voor de stilte, maar veel meer in de ontdekking dat er bij mezelf iets, noem het de ziel, in de knel komt als ik niet af en toe de ruimte of de leegte op zoek. Gelukkig hebben de Haarlemmers al 775 jaar geleden alvast maar even een indrukwekkend stukje lege ruimte op de Grote Markt gebouwd, waar we nog steeds terecht kunnen. In elk geval gaat het mij er hier om dat ik de stilte niet zoek omdat ik er zo toe aangetrokken word, maar omdat ik er voor mijn gevoel heengeduwd word, door een leven waarin anders je ziel opgesloten raakt. Een klassiek geval dus van vooral weten wat ik níet wil en maar nauwelijks wat ik wél wil. Gelukkig heeft de stilte veel geduld met mij. 

Ook als je net als mij niet van stilte houdt, kun je dus in het Stadsklooster Haarlem elke ochtend van de week tussen 9:00 uur en 9:25 uur op verschillende plekken in de stad gewoon toch even met niets bezig zijn. Gratis en stil. Het idee is zelfs in andere steden ook overgenomen zoals in Weesp en in Amersfoort. Stillen in den land, verenigt u! 

Foto: Wiebrig Krakau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here