Tom de Haan, stadsdominee van Haarlem en een man met een missie. Door God naar Haarlem gestuurd om ons te bekeren, of met een boodschap van meer aardse betekenis? Haerlems Bodem heeft in iedergeval sympathie voor de manier waarop hij deze missie uitvoert. Creatief, open en eigentijds. Maandelijks verblijdt hij ons met een stukje visie.

Al bijna drie jaar ben ik als ‘stadsdominee’ werkzaam in Haarlem. En hoewel ik landelijk redelijk op de hoogte ben, ken ik geen enkele andere stad in Nederland waar een kerk op eigen initiatief en uit eigen middelen een dominee in dienst heeft genomen, om zich in de eerste plaats niet op de ‘eigen’ kerk te richten, maar om juist te onderzoeken wat de kerk en haar traditie voor de stad zou kunnen betekenen. Een knappe beslissing dus, die zo ongeveer vier jaar geleden gemaakt is door het bestuur van de kerk in Haarlem. En aangezien ik degene ben die deze plek mocht invullen, een nóg mooier besluit.

Dit jaar wordt een nieuw beleidsplan geschreven door deze Protestantse Kerk in Haarlem, waar ook de Grote- of St. Bavo Kerk aan de Grote markt bij hoort. Alleen is nu bijzonder dat er daarvoor komende week een enquête wordt verspreid onder de leden van de kerk. Want er is behoefte aan kennis over hoe de kerkleden ‘hun’ kerk eigenlijk ervaren en welke koers voor de toekomst zij denken dat goed is.

Nu komt het: Als stadsdominee zou ik het niet goed doen, als ik niet zou vinden dat in die enquête over de toekomst van ‘onze kerk’ niet alleen de mening van de kerkleden zélf te horen moet zijn, maar juist ook die van zoveel mogelijk niet-kerkelijke Haarlemmers. Mijn doel is niet om zieltjes te winnen, zoals Haerlems Bodem gelukkig al snel begreep, maar wél om uit te nodigen om je met de kerk te bemoeien, zodat die kerk weer voor veel meer mensen toegankelijk wordt en geen historisch museum, zoals met de Bavo helaas soms het geval lijkt.

Daarom deze maand maart dus een nogal functionele column op Haerlems Bodem met deze vraag: Lieve lezer, zou je de moeite willen nemen om je stem te laten horen via deze enquête, en je daarbij creatief zou willen heen-bijten door best wel veel vragen die duidelijk op de leden van de kerk gericht. Sorry alvast daarvoor.

Meer horen van Tom de Haan, volg hem via Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here