Geluk is het nieuwe stuk van regisseur Nina Spijkers, bekend van onder andere de stukken Don Carlos en Ivanov. Geluk gaat over onze obsessie met geluk, en de druk die we daarvoor voelen. Vrijdag 9 februari was de tweede voorstelling in de Toneelschuur, en ik ging een kijkje nemen.

Roze capuchontrui

Het toneelstuk opende met Gerben, een wezentje met een roze capuchontrui aan, met de onderkant over de benen getrokken en daaronder roze sokjes. Gerben is het ‘lijden’. Het scharrelt rond tussen wat bomen en spreekt dan het publiek toe: ‘Uw allen staan al aan de kant van het ongeluk. Vragen?’. Maar Gerben wordt weggejaagd: negativiteit kunnen we er niet bij hebben in ons leven. We mogen alleen maar gelukkig zijn.

gerben

Geluk

De hoofdpersonen in Geluk zijn gekleed in witte joggingbroek en trui, met hier en daar stukken tape op hun kleren geplakt, waarvan ik later begreep dat ze hiermee bedoelden: niemand komt zonder kleerscheuren door het leven. Vier grote glittergordijnen komen plots naar beneden, en bovenin hangt een groot bord waarop ‘Happiness’ staat. Het podium is veranderd van schemerig, donker bos naar een spetterende ‘show’. De hele voorstelling doen de hoofdpersonen (Linde van den Heuvel, Victor IJdens, Tessa Jonge Poerink en Sander Plukaard) hun best om gelukkig te zijn. Van muziek maken met plastic bekertjes tot hysterisch gedans en gezang dat meer leek alsof ze uiteindelijk een soort mental breakdowns kregen. Hijgend en zwetend liggen ze uiteindelijk op de grond. Het valt niet mee altijd maar gelukkig te moeten zijn.

geluk

Conclusie

Naar mijn mening kwamen de metaforen niet helemaal lekker over. Ik begreep vaak niet goed wat er nou aan de hand was en waarom de acteurs deden wat ze deden. Pas tegen het einde had ik door dat ze al die tijd bezig waren met ‘gelukkig’ zijn. Het stuk was wel heel vermakelijk, en maakte me soms aan het lachen. Maar ik had verwacht me ‘gelukkiger’ te voelen na deze voorstelling.

Foto’s: Sanne Peper

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here