Dat was het dan. Dank je wel 2015, wat was je een mooi, spannend, heftig en tof jaar. Altijd goed om even terug te kijken wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurt is. Zo veel, dat het niet eenvoudig was dit lijstje voor jullie te maken. Wat was er zo leuk, bijzonder of mooi in 2015? Wat eigenlijk niet? Dit is de Top 10 artikelen van 2015 van de redactie van Haerlems Bodem. Staat jouw favoriete artikel erbij of niet? Laat het ons weten.

Top 10 artikelen van 2015. Klik op de afbeeldingen voor de artikelen.

10. Haerlems Bodem zoekt jou! (Januari)
In 2015 vonden we het tijd worden dat Haerlems Bodem meer gezicht kreeg en invalshoeken vanuit diverse personen. Tijd voor vers bloed en dat hebben geweten. Uit meer dan 40 aanmeldingen en na een paar ludieke sollicitaties rondes, werken we nu met een toegewijd team van schrijvers, fotograven en videomakers. Houdt de site scherp in de gaten in 2016 ga je meer zien van dit team!

WEB-Header-Team-Campagne

9. BBQen in Haarlem (Juni)
Een artikel zo lekker en actueel dat andere Haarlemse media er ook mee aan de haal gingen. De prachtige zomer en de drang die we dan krijgen om in parken te hangen, genietend van lekker eten drinken deed rest. Dus stel, je wilt Barbecuen in Haarlem. Bijvoorbeeld in de Haarlemmerhout gezellig met je familie en/of vrienden een BBQ de fik in zetten. Mag dat? Mag je zomaar ergens barbecuen in Haarlem? Haerlems Bodem zocht het voor je uit.

050kl

8. Snoepgoed (Mei)
We houden het misschien niet meer zo sterk in de gaten als de dames van Haarlem City Blog, maar af en toe spotten we die nieuwe Haarlemse Hotspot. Dat was het geval bij Snoepgoed. Ondernemer Melvin Nieuweboer startte in de Zijlstraat Snoepgoed. Een snoepwinkel met alleen snoep van  suikervrije, biologische en diervriendelijke ingrediënten. Het artikel kreeg veel positive aandacht op onze Facebook pagina. Menig moeder was zeer blij met de komst van dit suikervrije alternatief en Melvin vertelde ons dat er veel mensen naar aanleiding van het artikel in de winkel komen. Ach ja, snoepen… Wie houdt er nou niet van? 

snoepgoed_haarlem_haerlems_bodem-11

7. The Only Way is Up  – Interview Myrthe van de Meer (Mei)
In mei begonnen de eerste echte artikelen van het nieuwe team te verschijnen. Een sterk diepte interview met schrijfster Myrthe van der Meer over een niet alledaags onderwerp. Hoe zenuwachtig de interviewster ook was, het prachtige artikel geeft een goede weerspiegeling van de schrijfster. De bijgaande fotografie zette direct de toon voor andere artikelen en reportages. Door de ruime aandacht via social media werd het ook één van de best gelezen artikelen van 2015.

mvdm-3-HB

6. Michaël Prins Interview (Mei)
Bijna twee jaar geleden deed hij mee aan de Beste Singer Songwriter van Nederland en terwijl hij in de running was, interviewde Leonie Michaël Prins. Een bescheiden setting, met kiekjes vanaf een Iphone. Nu, twee jaar later, moest het interview geregeld worden via een PR-bureau, kreeg ze instructies over waar ze moest zijn en was er een heuse fotograaf mee. ‘Times They Are A-Changin’, dat was wel duidelijk. 

_DSC9181

5. Alle interviews, reviews en previews met Haarlemse, nationale en internationale artiesten (hele jaar)
Zo zoetjes aan mogen we wel zeggen dat Haerlems Bodem een mooie relatie heeft opgebouwd met de Haarlemse Muziekscene. We zijn graag geziene gasten in de Culturele instellingen en we weten ons tot in de kleedkamers van nationale en internationale top artiesten te begeven. Daarom op nr. 5 alle artikelen die met muziek te maken hebben. Van net gestarte bandjes en jong talent, tot doorgewinterde acts en oude rotten in het vak. Bedankt dat we jullie mochten ontmoeten!

Schermafbeelding 2015-12-31 om 14.42.49

4. Maestro Mikel & de Einzelgang – Videoclip (augustus)
Je kunt je stad op veel verschillende manier eren. In 2015 mochten wij onze duit in het zakje doen, door de videoclip te maken bij het nummer ‘Stad van de Muggenplaag’ van Maestro Mikel & de Einzelgang. Gewoon zoals die dingen gaan. Van een goed gesprek aan een bar, tot in twee weken tijd een complete videoclip lanceren. We voelden de beat en de tekst en gingen rap van concept, productie naar eindresultaat. Met trots presenteren we nogmaals de officiële videoclip bij ‘Stad van de Muggenplaag’ van Maestro Mikel & de Einzelgang. “Pats!”

3. de Passiepit & Haarlems Nijverheid – Video (september en november)
We hebben de smaak van video te pakken. (Onthoudt dat voor 2016.) Die smaak resulteerde het afgelopen jaar in reports van verschillende Haarlemse events, promo’s en interviews met artiesten. Daarnaast ontwikkelden we ook twee formats: de Passie Pit en Haarlems Nijverheid. Interviews en verhalen van Haarlemmers met passie. Nog niet gezien? Bekijk ze dan hieronder en ga naar ons Youtube kanaal voor meer videos.

Bekijk all videos van Haerlems op onze video pagina of abonneer je op ons Youtube Kanaal en je bent als eerste op de hoogte.

2. Column Tom de Haan (sinds augustus) 
Onze eerste echte columnist en voor sommige misschien één uit een onverwachte hoek. Een dominee op Haerlems Bodem. Naast artikelen over rockende gitaren en feestjes, kan dat? Heeft Haerlems Bodem het licht gezien? Het antwoord is simpel. Ja, dat kan en nee, we zijn geen godsaanhangers geworden. Haerlems Bodem is een platform. Een platform dat open staat voor insteken en meningen van verschillende mensen. De link werd gelegd na het eerdere interview met Tom in juli en zijn Parkpreek tijdens Parksessies 2015.

Persoonlijk zeg ik (DC) hierover: “Door zijn sympathieke houding en open benadering ben ik van mening dat hij voor iedereen iets te zeggen heeft. Maar ik heb niet het gevoel dat hij het woord van zijn god er door heen wil duwen. Hij predict liefde en vertrouwen en daar kunnen we nooit genoeg van hebben. Hoe je zijn woorden interpreteert is voor iedereen persoonlijk. Tom wil de dialoog opzoeken en daarvoor heb je een platform nodig. Dat geef ik hem en iedereen die op een zelfde manier zijn of haar woord kan vertegenwoordigen.” 

_DSC0222
1. De Kratjesfiets (juli)
Het stof even doen opwaaien, rellen, de luis in de pels… Ja, Haerlems Bodem vindt het leuk om af en toe een prikje uit te delen. Hallo? Zijn we nog wakker? Een van onze meest gelezen en besproken artikelen gaat over een object uit alledaagse hoek. Iets waar blijkbaar veel mensen mee van doen hebben en er dus ook veel verschillende de meningen kwamen. Het artikel, de Kratjesfiets, is scherp en kroop onder de huid van veel Haarlemmers. Van boze huismoeders, die zich persoonlijk aangevallen voelden tot medestanders die tot actie wilden over gaan. Prachtig om te zien dat met een leuke insteek, een beetje satire en een breedgedragen onderwerp de tongen los komen. We zijn benieuwd waar er in 2016 over gemuggenzift wordt.

Fietskratje-haarlem

Dit was de top 10 artikelen van 2015. We hadden zo nog 10 lijstjes kunnen maken! Ik wil iedereen die het afgelopen jaar op een of andere manier betrokken is geweest bij Haerlems Bodem bedanken. Niet te doen met hoeveel jullie zijn. Het handgeschreven kerstkaartje blijft nog even achter. Het Team, alle partners en mensen waar we mee samenwerken, de lezers, de volgers, de likers en de haters..

Tot volgend jaar!

D.

Honorable Mentions. Bekijk ook deze artikelen die de top 10 artikelen van 2015 net niet haalden:

1. De week van… 
2. Cartoons 
3. Wat jij moet weten over het Nachtnet
4. Entree van Haarlem Bevuild
5. Haarlem Cultuur Festival