Reizigersvereniging Rover wil vanaf Haarlem een tram naar Schiphol en een metro naar de Zuidas. Daarbij vrije busbanen langs de Schipholweg en de A9. Dat melde Rover-Haarlem tijdens een inspraakavond van de gemeente Haarlem over de Structuurvisie Openbare Ruimte 2040. Ook een aantal politieke partijen zijn voor een tram en metro vanaf Haarlem.

Tram en Metro vanaf Haarlem

Uit de structuurvisie blijkt dat Haarlem wil investeren in voetgangers, fietsers en openbaar vervoer in een groter stedelijk gebied. “Maar dan moet de verbinding met de rest van de regio wel in orde zijn”, stelt Han van Spanje, voorzitter van Rover-Haarlem. “En dat is nog niet het geval.” Uit de ontwikkelagenda Spoor van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) blijkt dat de verbindingen tussen Haarlem en Amsterdam slecht zijn. “Slechts twee van de veertien bestemmingen in Amsterdam zijn rechtstreeks bereikbaar”, aldus Van Spanje. Vanuit Almere en het Gooi zijn veel meer rechtstreekse ov-verbindingen tussen woongebieden en werkbestemmingen in Amsterdam.

Tram en Metro vanaf Haarlem

 

Spoorboekloos rijden

Volgens Van Spanje is Haarlem het slachtoffer van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). “De treinen stoppen vooral op de hoofdstations, zoals Amsterdam Centraal. Daardoor is er geen ruimte meer voor regionale treinen.” Bovendien, stelt Van Spanje, verdwijnen door PHS veel wissels uit het spoor. “Minder wissels betekent minder storingen, maar het systeem wordt ook meer rigide: bij problemen op het spoor kan ProRail de treinen niet meer omleiden.”

Investeren

Volgens Reizigersvereniging Rover is de Haarlemse ov-reiziger meer dan 45 minuten onderweg naar de 120.000 werkgebieden aan de oost- en zuidkant van Amsterdam. Om dit ‘aller slechtste ov’ te verbeteren is dringend behoefte aan oplossingen zoals een tram naar Schiphol en een metro vanuit Haarlem naar de Zuidas. En vrije busbanen langs de hele Schipholweg en de A9. Van Spanje: “Het spoor moet de ruggengraat van de Metropoolregio zijn.” Tijdens de inspraakavond noemden onder meer VVD, GroenLinks en D66 een tram naar Schiphol en een metro naar de Zuidas ‘een goed idee’Laat die tram en metro vanaf Haarlem maar rijden!

Origineel bericht: OV Magazine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here