Weet je nog? Hele avonden MSN’en, skaten in het park of liefdesbriefjes doorgeven in de klas. Generatiegenoten en Haerlems Bodem verslaggevers Wiebrig en Michael -respectievelijk begin dertiger en wintertwintiger- zijn opgegroeid met deze (toen) wereldse zaken. Maar, wat leeft er nu onder Haarlemse pubers? Om deze vraag te beantwoorden gingen ze naar het Sancta Maria Lyceum en onderzochten wat de jeugd beroert.

Michael en Wiebrig als scholieren eind jaren ’90

Julius Honée (16) en Isabella Chessa (16)

Wat moet je echt in je kast hebben hangen?

Julius: “Een broek met gaten natuurlijk en zoals je ziet, heb ik er zelf ook één.” Isabella zegt dat een flared jeans natuurlijk niet kan ontbreken en de verslaggevers kijken elkaar vragend aan. Een flared jeans? “Ja”, zegt de 16-jarige havo scholiere. “Dat is broek met wijde pijpen, die ze in de jaren tachtig ook droegen. Dat wordt weer helemaal hip en er moeten zwarte laarsjes onder. Wat totaal uit is? Crop tops. Van die korte shirtjes, die eigenlijk naveltruitjes heten. En een navelpiercing kan ook echt niet meer.” Julius denkt na en antwoordt: “Vuilniszakjassen! Glimmende jassen met een grote bontkraag, het merk is vaak Nickelson.” Isabella valt in: “Onder bepaalde populaties waren die jassen een tijdje in.” Ze moeten lachen. De scholieren zitten veel op sociale media als Whatsapp en Snapchat. Maar: “Twitter kan echt niet meer”, zegt Julius. “Klopt”, roept Isabella. “Dat is meer iets voor volwassen, bekende mensen of politici.”

En, wat wordt zó 2017?

Zonder lang nadenken zegt Isabella: “Fluweel!” Julius twijfelend: “De gaten in mijn broek gaan verdwijnen, maar, al wordt het koud, ik blijf ze wel gewoon dragen.” Isabella waarschuwend: “Maar, draag er geen panty onder. Dat is echt heel lelijk en fout.”

‘Vuilniszakjassen, met zo’n bontkraag. Dat kan echt niet meer’

Hoe zit het met roken?

“Dat gebeurt natuurlijk nog steeds”, zegt Julius. “Je hebt wel mensen die het niet fijn vinden als je in hun buurt rookt, maar over het algemeen is het normaal. De meesten roken niet om stoer doen, al bestaan ze wel. Dat speelt meer bij de onderbouw. Drinken? Ja, dat doen we allemaal. Sterke drank en natuurlijk wijn. We gebruiken nep id’s of lenen van ouderen. En als je eenmaal ergens binnen bent, dan krijg je gewoon drank aan de bar.”

haarlemse scholieren vertellen over trends
Zo zien de broekspijpen er uit van een ‘flared jeans’

Wat staat er bovenaan je bucket list?

Isabella: “Ik zou wel iets willen doen om de wereld te verbeteren.” Julius zou zich willen inzetten voor meer acceptatie tussen verschillende groepen. “Ik wil meer begrip voor menselijke verschillen. Later lijkt het me ook leuk om iets met sociale media te doen, maar ik weet nog niet wat precies.” Isabella: “Later als ik groot ben wil ik veearts of een technische opleiding bij defensie volgen, kan ik mooi de wereld een klein beetje beter maken.”

Nikki (17) en Amber (17), beide VWO 6

Welk kledingstuk moet in je kast hangen?

Nikki: “Ik vind dat een high waisted broek niet kan missen en een paar zwarte boots.” Amber: “Een zwarte broek is een must, daar kan heel veel bij dus dat is heel handig. En natuurlijk een lange jas, zo’n warme met een grote sjaal.” “En”, interrumpeert Nikki vrolijk. “Donkere lipstick!” De meiden moeten lachen. “Ja, lipstick is wel een beetje mijn ding.” Iets dat haar rode lippen al doen vermoeden.

Wat wordt zó 2017?

Nikki: “Er komen playsuits, een soort jumpsuits, maar dan korter. Enne…” Ze denk na. “Mini gecombineerd met maxi. Dus een mini broekje met bijvoorbeeld een maxi lange jas.” Op de vraag wie een voorbeeld is, hoeft Nikki niet lang na te denken: “Rihanna! Ik pas niet echt mijn stijl op haar aan, ik vind haar gewoon heel leip.” Amber protesteert: “Nou, je hebt bodypaint sokken en andere dingen van haar. Je doet het wel hoor.” “Ok, misschien onbewust dan”, zegt de 17-jarige scholiere lachend.’

Wat wil je later worden?

Nikki: “Ik wil naar de kunstacademie en dan richting advertisements. Artdirector lijkt me tof, dan kan ik mijn creativiteit combineren met ontwerpen en muziek. Of ik mijzelf hip vind? Nou, ik probeer er altijd anders uit te zien dan de rest. Ja, dat hoort bij mijn extroverte persoonlijkheid. Ik wil me graag onderscheiden en juist níet bloggen omdat mainstreem-chicks dat doen.” Amber zoekt het meer in de hoek van media en cultuur. “Maar ik vind het heel lastig om nu al te moeten kiezen, ik ga volgend jaar eerst maar eens een tussenjaar nemen, denk ik.”

‘Het is normaler om drugs te gebruiken’

Ook volgens deze leerlingen is Twitter totaal ouderwets. Maar hoe zit het met drankgebruik?

Amber: “Onze generatie zuipt heel veel!” Nikki: “Mijn zus is tien jaar ouder, die zegt dat wij meer drinken. De wet is strenger geworden, maar het is juist spannend om dingen te doen die niet morgen.” Amber: “Het idee om de minimale leeftijd voor alcohol naar achttien te doen, lost niets op. Het probleem is verplaatst. Nu gaan we buiten zitten of bij vrienden thuis, en als je een kroeg binnenkomt dan denken ze vaak dat je achttien bent, dus krijg je makkelijk drank.” Nikki: “Het is nu ook normaler om drugs als MDMA of pillen te gebruiken. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ik weet zeker dat er hier tal van leerlingen zijn die daar ervaring mee hebben en dat geldt niet alleen voor deze school, maar heel Haarlem. Dat is echt veranderd.”

haarlemse scholieren vertellen over trendsEr gaat een wereld open voor Wiebrig en Michael. Volgende keer spreken ze andere leerlingen en gaat hun diepgravende onderzoek verder.

Volgende week in deel 2: “Als ik later werk, vind ik, moet ik een mooi op maat gemaakt pak dragen. Mijn moeder zegt altijd: Een echte man is goed gekleed en ruikt lekker.” 

Tekst: Michael van der Putten

Fotografie: Wiebrig Krakau

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here