Haerlems Bodem verslaggevers Wiebrig en Michael onderzoeken de stijltrends onder Haarlemse jongeren en gaan daar voor naar het Sancta Maria Lyceum. De vorige keer ontdekten ze wat flared jeans zijn, en dat Twitter helemaal uit is onder de jeugd. Vandaag spreken ze onder andere met Laurens (18) en Jesse (17) die buiten bij de rokers staan en uit de onderbouw met Sanne (13) en Hilien (13). 

Laurens (18, VWO 6) en Jesse Koper (17, HAVO 5)

Wat kan volgens jullie absoluut niet ontbreken in de kledingkast?

Laurens: “Gewoon een classic, lekker zittend warm vest.”
Jesse: “Ik houd het bij mijn leren jas, hij hoort gewoon bij mij. Verder ben ik echt een man van T-shirts, en hoe die er uitzien, maakt niet uit.”

Wat kan echt niet meer?
“Die lange T-shirts”
, verzucht Laurens. “Ze hebben ook kleine ritsen aan de zijkant. Echt verschrikkelijk. En die jassen met een soort van pinguïnsplit (twee uitlopende punten) aan de achterkant met een touwtje ertussen. Dat ziet er echt achterlijk uit.” Jesse knikt aanmoedigend mee: “Dat vind ik ook! Ik heb alleen wel een vest die lang is en geen mouwen heeft. Ik heb dat ding (hij kijkt er vies bij) van mijn moeder gehad en ik draag hem alleen als ik binnen blijf. Ja, ik doe dat voor haar.” Met gebogen hoofd: “Sorry mam.”

Wat wordt zó 2017?
Laurens zonder nadenken: “Kleding zonder opsmuk, juist het rustige komt volgend jaar in. Broeken met gaten blijven nog, maar je broek laag dragen raakt helemaal uit.” Jesse: “Ik denk dat fellere kleuren in de mode raken en opeens hebben allemaal chicks zo’n jas aan.” Hij wijst naar een opvallend uitziend meisje die een jas draagt met tijgerprint. Onze verslaggevers stappen op het meisje, die ook een flared jeans draagt, af.

‘Ik draag dat ding alleen voor mijn moeder, als ik thuis kan blijven. Sorry mam.’

Hallo, hoe heet jij?
Schuchter: “Lisa.”

haarlemse scholieren over trends
Lisa

De jas die jij draagt, wordt helemaal 2017. Ben jij een voorloper op de mode?

“Geen idee, ik draag wat ik leuk vind en dit is tof. Ik ben niet bewust bezig met dingen te dragen die anderen niet hebben.” Om haar nek -let op- een choker. Lisa: “Dat is een soort strakke ketting en het is al lang in. Ik denk ook dat pyjama jurkjes volgend jaar in de mode komen, dat zijn een soort onderjurkjes met een T-shirt eronder en daarbij hoort een boyfriend jeans; een jongensachtige broek gemaakt voor meiden. En fluweel gaat het ook worden. Wat mijn inspireert? Ik haal inspiratie van Pinterest af. Daar kunnen mensen profielen aanmaken en foto’s opslaan, je kan ze natuurlijk ook volgen. Zo blijf ik op de hoogte. Twitter vind ik daarentegen echt niet meer kunnen. En mijn droom is om ooit nog eens in New York te wonen en ik zou graag iets in de mode willen doen.”
Laurens en Jesse zijn inmiddels genaderd.
“Die bontjassen dus, je ziet ze steeds vaker”, zegt Laurens. “Maar het is gelukkig nep.”

 Mijn moeder zegt altijd: “Een echte man is goed gekleed en ruikt lekker.”

Wie hebben jullie eigenlijk als voorbeeld?

Laurens: “Misschien cliché maar Obama vind ik wel iets. Hij is altijd goed gekleed en heeft mooie maatpakken. Als ik later werk, vind ik, moet ik ook een mooi op maat gemaakt pak dragen. Mijn moeder zegt altijd: Een echte man is goed gekleed en ruikt lekker.” Een voorbeeldfiguur voor Jesse is Nelson Mandela. Wat deze man heeft betekend voor Zuid-Afrika en zijn manier van doen spreekt hem erg aan.

Welke sociale media zijn hot?

“Met Instagram en Snapchat is iedereen momenteel bezig. Vooral dingen met foto’s dus.” Jesse klinkt instemmend mee: “Ik heb geeneens Facebook, en Twitter is ook helemaal uit.”

Hoe het met roken en drankgebruik?

Jesse: “De meeste slechte dingen zijn lekker. Mijn vrienden zijn ouder en sommigen roken, dus dan ga je het proberen.” Laurens was nieuwsgierig en is inmiddels verslaafd: “En drinken doen we ook, maar zeker niet om dronken te worden daar houd ik echt niet van.” Jesse is geen feestbeest, maar gaat liever met vrienden een avondje whisky drinken. “Dat doen we dan echt om de gezelligheid.”
Jesse heeft een bijzonder uiterlijk: “Dit is mijn eigen stijl en ik vind het gewoon leuk. Ik heb al veel verschillende haarstijlen gehad, van spikes tot millimeter. Ik ben van de metal en punk. Het boeit mij niet wat anderen van mij denken.” Hij draagt een opvallende ring. “Deze ring hoort ook bij punk en metal. Ik ben nooit gepest om mijn uiterlijk. Ja, op de basisschool wel eens, maar nu ben ik een stuk groter en laten ze me met rust. Sommigen kijken me wel raar aan, maar dat maakt mij echt niet uit.”

Tot slot een kijkje bij de onderbouw. Wat zijn daar de trends?

Sanne (13) en Hilien (13), VWO 2

haarlemse scholieren over trends
Welk kledingstuk moet in je kledingkast hangen?

Sanne: “Een zwarte jeans natuurlijk. Dat is gewoon een ding dat je moet hebben.” Hilien: “Als meisje kan een crop top met een high waist jeans niet ontbreken.” (Crop top: ander woord voor naveltrui.)

Wat is zó 2015?

Sanne: “Nike Huarache. Die vind ik echt niet meer kunnen.” Onze verslaggevers kijken elkaar vragen aan. “Wouter kom eens. Kijk die schoenen”, wijst Sanne naar een jongen inmiddels nieuwsgierig genaderd is. De meiden moeten lachen. “Ik vind jongens met oorbellen echt niet kunnen”, zegt Hilien. “Wat volgend jaar mode gaat worden? Gescheurde kleding gaat nog meer inkomen.” Sanne denkt dat flared jeans het helemaal gaan worden.

Wie vind je leuk?

“Ik vind eigenlijk Justin Bieber wel leuk”, zegt Hilien giechelend. Zijn liedje zijn leuk en hij is heel knap.’ Sanne: “Die vier uit Pretty little liars zijn heel tof. Dat zijn de hoofdpersonen. Ze kunnen heel goed acteren en het lijkt allemaal heel echt. Het is zo jammer dat ze na seizoen zeven stoppen, ik zie het liefst dat ze doorgaan.” Hilien zou ooit nog eens willen parachutespringen en Sanne haar wens is om te bungeejumpen. Snapchat is totaal hot. Twitter is ook bij deze meiden totaal not, evenals Facebook. “Facebook is echt door de oma’s overgenomen.”

En hoe zit het met roken bij deze onderbouw meiden?

Sanne: “Ik vind dat echt walgelijk. Bij de bovenbouw is dat wel stoer. Ik heb wel vrienden die roken, maar ik vind het niet stoer. Vroeger was het trouwens wel stoer om te roken. Maar nu; als jij als enige van een groep niet rookt, is dát stoer.”

Thuisgekomen hebben onze verslaggevers meteen een Instagram- en Pinterest-account aangemaakt. Wiebrig draagt inmiddels een flared jeans en Michael een broek met gaten; kunnen ze weer een paar jaar mee.

Michael en Wiebrig als scholieren eind jaren ’90

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here