Of de eigenaren Jeroen Spek en Dennis de Waart er in de naamgeving ook rekening mee hebben gehouden dat hun bedrijfsnaam in duurzaamheidszin wel lekker bekt, is ons onbekend. Feit is in ieder geval dat DeDAKKAS aan alle kanten duurzaamheid over de daken van Haarlem uitademt. Wij als Haerlems ‘groene’ Bodem zijn uiteraard benieuwd en ontmoetten DeDAKKAS-heren op een wintermiddag op het dak van Haarlem.

Hoe duurzaamheid een rol is gaan spelen

Van moestuintjes en kippen op het dak tot aan samenwerkingsinitiatieven met de Buurderij in het BuurtBoerCafé en Tuinderij de Waardering. Een greep uit het gedachtengoed en bijbehorende beleid van Jeroen en Dennis. Beide mannen van DeDAKKAS zitten vol ‘groene’ plannen. Maar hoe is dit allemaal ontstaan?
Voor Jeroen is duurzaamheid op twee manieren in zijn leven een rol gaan spelen: “Enerzijds doordat ik kinderen heb gekregen hierdoor ben ik op een meer duurzame manier gaan denken. Anderzijds door mijn eerdere werk bij AkzoNobel zo’n tien jaar geleden. Daar hield ik mij met de marketingzijde van duurzaamheid bezig. Met DeDAKKAS ben ik uiteindelijk begonnen om iets te doen wat mij drijft en voor mij is dat hospitality combineren met duurzaam ondernemen.”

“Het is een verlengstuk van onszelf en niet een vooropgezette strategie”

Dennis de Waart

“Uiteindelijk is het duurzaam ondernemen van DeDAKKAS niet per sé een heel bewuste keuze,” aldus compaan Dennis, “het is wat in onze basis zit. Voor Jeroen is dat de basis die hij net vertelde. Bij mij heeft zich dit gevormd vanuit mijn jeugd. Ik vond bijvoorbeeld politiek stemmen altijd al erg belangrijk, waardoor ik mij vanaf jonge leeftijd ben gaan inlezen over diverse onderwerpen. Dan vorm je vanzelf bepaalde ideeën en ontwikkel je je. Vanochtend kwam ik erachter dat ik mijzelf met mijn geboortejaar van 1981 officieel een millenial mag noemen. Ik denk dat ik toen al kenmerken had van de generatie waarbij je een grote mate van bewustzijn ziet met betrekking tot het milieu. Zo vroeg ik mijn ouders bijvoorbeeld of wij het afval niet konden scheiden. Doordat duurzaamheid bij zowel Jeroen als mijzelf in onze natuur zit gaat het ondernemen op dit gebied dan eigenlijk ook vanzelf. Het is een verlengstuk van onszelf en niet een vooropgezette strategie.”

De duurzame DAKKAS

Vanaf het begin is het basisidee voor DeDAKKAS al geweest dat het een duurzame plek moet zijn. Het gehele ontwerp van het gebouw is gebaseerd op die gedachte. Dennis: “DeDAKKAS is van glas waardoor de zon gebruikt wordt als energiebron voor opwarming in de lente. Dit heeft als gevolg dat het gebouw relatief weinig energie nodig heeft.” Ook bevat het pand een centrale koelmotor die alle koelingen aanstuurt waardoor dertig procent aan energie wordt bespaard. Er is bovendien meer ruimte in de koeling zelf en de restwarmte kan worden opgevangen.

Lokale, seizoensgebonden producten

In de kaart heeft DeDAKKAS een beperkt aanbod van hoofdzakelijk groente, vlees en vis. Hierbij werken ze met lokale en seizoensgebonden producten en is er sprake van een goed leven voor de dieren. Jeroen: “Duurzaamheid zien wij verder onder de paraplu van verantwoord ondernemen, dus bijvoorbeeld ook op sociaal gebied…” Dennis, haakt in: “Van ons MVO-beleid is er nu een conceptversie die wij nog verder moeten uitwerken. Deze is gebaseerd op hoe wij in het leven staan. Dan is het zo dat je niet alle keuzes heel duurzaam maakt maar dat binnen de macht die je hebt je goed nadenkt over welke keuzes wel en welke niet.” 

Visie en keuzes

“In elke categorie kiezen wij voor de meest verantwoorde keuze en daarnaast voor een derde partij en leverancier die het meest dichtbij ons gedachtengoed staat,” gaat Jeroen verder. “De kunst is om duurzaamheid niet te duur te maken. Dit doe je door op een goede manier de prijzen van het aanbod op dat ene stuk een beetje in de marge te balanceren. Wat je vaak ziet is dat duurzaamheid één op één in de marge wordt doorvertaald en het daardoor een dure tent wordt. Wij proberen prijstoegankelijk te blijven terwijl wij wel een wat duurdere inkoop hebben omdat duurzame en biologische producten vaak hoger geprijsd zijn. Echter door goede samenwerkingsrelaties met de leveranciers heb je uiteindelijk ook goede afspraken. En door onze duidelijke visie hebben wij zelfs leuke relaties met leveranciers dat zich ook weer positief terugbetaalt.”

“Niet met een belerende vinger, dat past niet bij wie wij zijn”

Jeroen Spek

“Wat wij erg belangrijk vinden in deze visie is dat wij een toegankelijke laagdrempelige plek zijn voor iedereen. En daarbij mensen op een positieve manier inspireren of bewust laten worden van de keuzes die wij maken. Niet met een belerende vinger of door te zeggen hoe het allemaal moet, wat je wel vaak ziet gebeuren. Dat past niet bij wie wij zijn.”

Toekomstplannen

Met zoveel passie moeten er ook toekomstplannen zijn. “Wij willen, bij wijze van spreken, liever investeren in een nog mooiere plek, dan op vakantie gaan,” geeft Dennis aan. “Onder andere willen wij de borrelmentaliteit gaan versterken waardoor je minder gezien wordt als alleen een restaurant. Dit zodat meer het gevoel ontstaat bij mensen om gewoon spontaan het dak op te kunnen komen voor een drankje.”

Nieuwe initiatieven krijgen ruimte

Vorige nazomer was hij er al, de buitenbar. Jeroen: “Ja dat was in beperkte mate, een tryout, deze zomer gaat deze officieel open. Maar er zijn ook plannen voor een stadstuin met een eigen ecosysteem boven op de parkeergarage en wij willen onze visie verder doorontwikkelen. Dat kan zijn met nieuwe startups, urban farming, ondernemers die een verhaal te vertellen hebben of een product willen laten zien. Als er een match is, vinden wij het interessant om daar ruimte aan te geven. Dat is het bijzondere van zo’n kas, het groeit en bloeit vanuit een visie en het leuke is om dat continu te veranderen. Dit zijn plannen voor op deze plek zelf. En je kan hier heel ver kijken maar de droom is uiteindelijk ook wel om ergens anders te kijken voor nog een eigen gecreëerde plek erbij.”

Meer Haerlems Bodem? Check hier de nieuwste HB de Podcast #71

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here