Dat Triple Threat bij ‘ons’ Haarlem hoort, is iets om trots op te zijn. Met een energieke en positieve mindset inspireert Triple Threat jaarlijks honderden jongeren tussen de acht en negentien jaar om hun eigen kwaliteiten te ontdekken. Dat doen ze onder meer met muziek, sport en dans. Wekelijks vinden er op verschillende locaties in Haarlem activiteiten plaats die de stichting organiseert om de jongeren te ondersteunen bij hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Hierbij spelen het stimuleren van een gezonde levensstijl onder de jongeren en het creëren van maatschappelijke rolmodellen een belangrijke rol.

De motivatie van de jongeren zelf is opmerkelijk. Waar veel organisaties met hun handen in het haar zitten om te kunnen bedenken hoe ze deze jongeren, met name die van veertien jaar en ouder, het beste kunnen bereiken, lopen deze jongeren bij Triple Threat de deur plat. Hoe krijgt de stichting dit voor elkaar?

Om uit te vinden waar het succes van Triple Threat precies vandaan komt, besloten we één van de activiteiten te bezoeken. Iedere vrijdagavond basketballen bijna veertig meisjes en jongens tussen de zes en twaalf jaar in de Spaarnehal in Schalkwijk. Nadat ze een paar keer heen en weer gesprint hebben, wordt de grote groep opgesplitst in kleinere groepen. Terwijl de oudere jongelui hard aan het dribbelen zijn, mogen de kleintjes tussendoor ‘stiekem’ water drinken. Tijdens één van deze waterbreaks leren we Milano kennen: een sportieve kleuter van zes jaar die jolig “leuk!” antwoordt als we hem vragen wat hij van basketbal vindt. “Rennen is leuk”, aldus Milano, misschien wel de jongste basketballer in heel Nederland.

Djuric Wiesken is iets ouder dan Milano en behoorde een paar jaar terug ook tot deze groep. Nu is hij 17 jaar, speelt hij op landelijk niveau basketbal, wordt hij opgeleid als basketbalcoach van o.a. Milano en geeft hij clinics (basketbalshows) op scholen om de jeugd te enthousiasmeren voor teamsport. “Ik hang niet meer doelloos buiten op straat en ben constant bezig bij Triple Threat.” Bij Triple Threat heeft hij de kans gekregen om te laten zien wat hij in huis heeft en dit geeft hij met veel plezier door aan andere leeftijdsgenoten.

Basketbal blijkt wel één van de grootste troeven te zijn. Zo groot zelfs, dat de stichting enkele jaren geleden ook een basketbalvereniging heeft opgezet. Jeredy Hilterman (19) heeft niets met basketbal. Hij komt op zijn vijftiende voor het eerst in aanraking met Triple Threat tijdens één van de clinics die op zijn school wordt gegeven. Als hij niet op het voetbalveld staat voor Jong FC Utrecht, begeleidt hij net als Djuric jongeren om hun persoonlijke doelen te bereiken. Volgens hem geeft de stichting jongeren zelfvertrouwen. “Ik kon vroeger best een vervelend mannetje zijn. Bij Triple Threat heb ik geleerd om tactischer te zijn, mezelf rustiger te houden en me beter te uiten.

Okrah Donkor, oprichter van de stichting, dacht op zijn negentiende voor een schoolopdracht met één evenement alle jongeren te inspireren. Nooit had hij durven dromen dat zijn simpele schoolopdracht niet alleen kon uitgroeien tot een grote succesvolle community, maar zelfs een lifestyle is geworden. Het is een nieuwe vorm van jongerenwerk, in zijn puurste vorm, waarbij de instap vanuit de jongeren zelf komt. “Niemand trekt aan deze jongeren of haalt ze over om naar ons toe te komen. Wat ze trekt is de omgeving, ze willen hier zelf zijn.

Bij Triple Threat krijgen jongeren de ruimte om zich bewust te worden van hun eigen kwaliteiten en hun eigen kracht. Naast een positieve mindset, vinden ze bij de stichting vooral persoonlijke steun om beter te willen presteren. Okrah is het meest trots op de manier waarop de jongeren zich inzetten en ontwikkelen. Ze worden aangespoord om zelf na te denken en eigen verantwoordelijkheden te nemen. “Door de manier waarop wij te werk gaan bevorderen we de eigen identiteit van de jeugd, hun verantwoordelijkheden en geven we ze zelfvertrouwen en trots, waarmee ze zich op jonge leeftijd beter kunnen profileren in de maatschappij.

Het allermooiste aan Triple Threat vindt hij de jonge gasten als Djuric, Jeredy en Philip, die binnenkomen als deelnemer, zichzelf ontplooien, vervolgens deel worden van de organisatie en zich actief inzetten om de positieve vibe van Triple Threat verder te verspreiden.

Philip Schemmekes is één van de eerste protegés van Triple Threat. De stichting is voor hem een soort redding geweest. Op zijn veertiende was hij, zoals veel jongens van deze leeftijd, gevoelig voor bepaalde factoren die van invloed konden zijn op de rest van zijn leven. Hij vond ‘another way of life‘ en mag zich op 23-jarige leeftijd trots de voorzitter van de stichting noemen. “Triple Threat is youth empowerment!” vertelt Philip. Door het organiseren van evenementen, inloopdagen te houden in de Triple Threat Store en het geven van clinics op verschillende scholen komen ze in contact met de doelgroep. “We stimuleren de jeugd om hun krachten naar boven te halen en eigen talenten te ontwikkelen.

Doordat ze met iedereen individuele gesprekken voeren, weten ze een oprechte band op te bouwen. “We vragen aan de jongeren zelf wat ze leuk vinden om te doen, waar zij zich in zouden willen ontwikkelen. Dit kan zijn basketballen, voetballen, fotograferen, rappen, dansen, tekenen. Niks is te gek, alles kan! Zij bepalen uiteindelijk zelf wat ze willen doen. Wij proberen met onze faciliteiten en netwerk een platform te bieden aan deze jongeren om hun persoonlijke doelen te helpen verwezenlijken.” Ze houden hierbij ook rekening met de competenties die vanuit school behaald moeten worden.

Om hier meer structuur aan te geven hebben ze opleidingstraject bedacht, Next Gen. Hiervoor hebben ze 25 jongeren geselecteerd, die als rolmodel kunnen fungeren binnen de organisatie. Deze jongeren krijgen de vrijheid om vanalles te organiseren waar zij affiniteit mee hebben. Naast de discipline en verantwoordelijkheid, wordt ondernemerschap en out-of-the-box denken van harte aangemoedigd.

Zo mochten Abel (17), Mohammed (18) en Kevy (17) dit jaar voor het eerst een FIFA-toernooi organiseren, waar 32 leeftijdsgenoten zich voor hadden aangemeld. Zij waren van A tot Z verantwoordelijk voor de aanpak van dit event. Kevy: “Triple Threat zorgt ervoor dat je je eigen talent herkent en dat je daar iets mee doet. Ze helpen je daarbij en dat is wel super tof.

Samen doen, samen leren, samen steunen. Iedereen op een positieve manier bij elkaar brengen. Dat is waar Triple Threat volgens hen voor staat. Deze high potentials beamen de werkwijze van de stichting. Kevy: “Ze laten je vrijuit denken. Het is niet van wij hebben dit, dus jullie moeten dat ook doen, nee, we mogen en worden aangespoord om het zelf te bedenken en zij ondersteunen ons daarbij waardoor het voor ons ook leuker is om het te doen. Omdat het iets is wat je zelf wilt.” Het maakt Mohammed heel trots. Actief zijn binnen de stichting geeft hem een boost om meer te doen voor de community. “Je staat vaak stil bij het feit dat je positief bezig bent en niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.

De jongens ervaren de stichting als een veilige, gezellige thuishaven, waar iedereen ongeacht zijn of haar achtergrond welkom is om samen te lachen en elkaar te helpen. Eén grote familie! En dat zijn ze zeker volgens Patricia Huisman, de vertrouwenspersoon binnen de organisatie. “Voor sommige kinderen zijn de dames en heren van TTT grote broers en zussen. Dat is heel mooi om te zien. Mijn zoon groeit op zonder vader en die vindt hier wel de juiste mannenfiguren, zeg maar, bij wie hij zijn ei kwijt kan, mannendingen. De organisatie is altijd heel begaan. Ze tonen altijd oprechte interesse. Vragen bijvoorbeeld altijd naar het rapport, hoe het op school gaat. Het is heel breed wat ze doen.”

Heb jij ook een talent dat je graag verder wilt ontwikkelen of een expertise waarbij je graag je kennis wilt delen met de jeugd? Loop dan vooral een keer binnen in de Triple Threat Store in winkelcentrum Schalkwijk.

Tekst: Zehra Gungor

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here