Tot de dood jullie scheidt, toch? Mooie woorden, die je hoort tijdens een ceremonie op een bruiloft. De ambtenaar vertelt vaak nog kort een anekdote over het verliefde stel en begint dan met de plechtigheid. Hoe leuk zou het zijn als een bekende je huwelijk voortaan kan voltrekken? Dat kan! 

Trouwen in Haarlem

Vanaf het najaar kunnen huwelijken worden voltrokken door een vriend, familielid, buurvrouw of collega. In meerdere steden is dit al mogelijk, maar binnenkort kan dit dus ook in onze eigen stad. Eerder konden de Haarlemse tortelduifjes alleen kiezen uit de elf trouwambtenaren die op de lijst van de burgerlijke stand stonden.
De rechter kan vanaf het najaar jouw eigen uitgekozen persoon voor een etmaal beëdigen om het huwelijk te voltrekken. Deze persoon krijgt dus een spoedcursus huwelijken voltrekken en mag op de trouwdag in het stadhuis de ceremonie leiden en het ja-woord vragen aan het koppel. Tijdens het huwelijk moet er wel een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig zijn om toe te zien of het huwelijk volgens de regels wordt voltrokken.

De huwelijksvoltrekking voor een bekende was een initiatief van voormalig raadslid Pascal Spijkerman van D66 Haarlem.

Trouwen in Haarlem
Trouwceremonie in de Gravezaal

Hoe werkt dat trouwen eigenlijk?

Als je wilt trouwen in Haarlem moet je dit eerst melden bij de gemeente waar je gaat trouwen, in dit geval natuurlijk Haarlem. Dit wordt melding voorgenomen huwelijk of melding voorgenomen geregistreerd partnerschap genoemd (voorheen ondertrouw). Bij deze melding kan je een datum en locatie voor je huwelijk reserveren. Onze stad heeft drie locaties waar het huwelijk voltrokken kan worden. Namelijk in de Gravenzaal, Librije (in het Gemeentehuis) en in de huwelijkskamer in de publiekshal. Deze laatste optie is gratis.

Trouwen in Haarlem
“Huwelijken sluiten vind ik het mooiste werk dat ik tot nu toe in mijn leven heb gedaan” – Timen J. Lalkens Trouwambtenaar in Haarlem

Daarbij heb je meerdere pakketten waar je uit kan kiezen als je wilt trouwen in Haarlem. Een nulpakket is helemaal gratis. Deze voltrekking is klein en alleen voor het koppel met getuigen. De huwelijksvoltrekking vindt plaats in de huwelijkskamer en duurt maximaal 10 minuten. Met het basispakket trouw je in de Librije. Er is een beperkte plek voor vrienden en familie. Deze voltrekking duurt ook 10 minuten en er wordt geen toespraak gehouden. Bij het all-in pakket is er een uitgebreide ceremonie en keuze uit de locaties. Afhankelijk van de locatie is er genoeg ruimte voor veel vrienden en familie. Deze voltrekking kan wel 40 minuten duren. Dan is er nog een keuzepakket waarbij je zelf een leuke locatie kan uitkiezen, mits de gemeente deze goedkeurt.

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here