Januari. Misschien wel de meest verguisde maand van het jaar. De feestelijkheden liggen achter je, Blue Monday prijkt op de kalender  (21 januari) en lente lijkt maar niet aan te willen breken. Als dan ook nog eens jouw partner gaat zeuren is een scheiding eigenlijk niet ver weg…

Scheidingen in Haarlem

Meer scheidingen in Januari dan huwelijken

Uit data over huwelijken en scheidingen in Nederland, blijkt dat de maanden mei, juni en september vanaf 2010 duidelijk de populairste zijn om in het huwelijksbootje te stappen. De maand die daarentegen het minst in het teken staat van in de echt verbonden worden is januari. Tijdens de eerste maand van het jaar vinden er zelfs meer echtscheidingen plaats dan er huwelijken worden afgesloten.

Scheidingen in Haarlem

Scheidingen in HaarlemUiteraard vinden echtscheidingen plaats in alle regio’s van het land. Toch zijn er per gemeente grote verschillen te vinden in het percentage van gescheiden inwoners. Met 3,3 per 100 inwoners, zijn er relatief gezien het minste aantal gescheiden inwoners in Staphorst. Ook in andere gemeenten in Overijssel, zoals Tubbergen (4,1), Dinkelland (4,8), Zwartewaterland (4,9) en Dalfsen (4,9) wonen relatief weinig gescheiden inwoners.

Heerlen is de gemeente met relatief het meest aantal gescheiden inwoners. 13,5 per 100 Heerlenaren zijn namelijk gescheiden. De naastgelegen gemeente Kerkrade ligt met 12,5 ook boven het landelijke gemiddelde. In Haarlem ligt het percentage gescheiden volwassen ook vrij hoog op 10,5 %, in Bloemendaal is dat 8,8 % en Heemstede 9,8 %.

Portugezen scheiden vaakst

Aan de hand van Eurostatdata blijkt dat Nederlandse huwelijken in vergelijking met andere Europese landen, bovengemiddeld vaak eindigen in een echtscheiding. Per honderd huwelijken, werden er in 2015 53,2 % echtscheidingen ingediend. Bij buurland Duitsland waren dit er slechts 40,8 %. We doen het iets beter dan onze Zuiderburen. In België vonden 54,8 scheidingen plaats voor elke honderd afgesloten huwelijken.

Op het gebied van scheidingen is Portugal de echte uitschieter in Europa. In 2015 werden voor elke honderd stellen die in het huwelijksbootje stapten, 72,2 huwelijken beëindigd. Dat dit geen incident was blijkt ook uit de data van 2016 toen er voor elke 100 huwelijken 69 scheidingen waren.

Scheidingen in Haarlem

Gescheiden mannen hertrouwen vaker

In Nederland hertrouwen gescheiden mannen vaker dan gescheiden vrouwen. Van alle mensen die in 1996 hertrouwden, was namelijk 51,8% mannelijk. Ruim 20 jaar later is nog steeds dezelfde trend te zien. In 2017 was het percentage mannen van alle gescheiden mensen die hertrouwde 52,6%. Er vond dus een lichte stijging plaats.

Rijke gescheiden mannen scheiden het vaakst

Scheidingen in Haarlem

Vooral in de rijkere gemeenten in de Randstad lijken mannen vaker te hertrouwen dan vrouwen. In Oegstgeest, Laren en Amstelveen, zijn bijvoorbeeld van alle gescheiden inwoners slechts 37% mannelijk. In Wassenaar en Laren komt dit percentage neer op 38% en in Bloemendaal is dat 41 % hetzelfde percentage als Haarlem.

In slechts drie gemeenten in Nederland zijn de rollen omgedraaid, en zijn er meer gescheiden mannen dan gescheiden vrouwen. Deze gemeenten zijn meer verdeeld over het land. In De Marne (Groningen) zijn 51% van de gescheiden inwoners mannelijk. Ook is dit het geval in Staphorst (Overijssel) en Boekel en Baarle-Nassau in Noord-Brabant.

Meer informatie? Check De Nationale Echtscheidingsmonitor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here