Duurzaamheid was het woord van 2013 en zeer waarschijnlijk ook 2014! Wist je dat er verschillende tuinderijen zijn in en om Haarlem? Hier kan men zich aansluiten bij een collectief en eens per week verse groente komen oogsten. Lekker tuinieren!

Nu zijn wij van Haerlems Bodem niet goed in tuinieren. Dit is bewezen door onze (reeds gestorven) plant op het balkon. Maar dit is toch wel heel inspirerend en bovenal gaaf. Geen smerige pesticiden, maar eerlijke producten op een verantwoordelijke manier verkrijgbaar.

Er zijn twee tuinderijen waar we het over willen hebben. De eerste is De Nieuwe Akker, een moestuin in Leyduin. Deze tuin wordt beheerd door Landschap Noord-Holland. Deze oude moestuin uit 1900 is door De Nieuwe Akker weer in ere hersteld. Hier wordt een ruime sortering aan biologisch-dynamische groenten, kruiden, bloemen en kleinfruit verbouwt.

De tweede tuinderij is Stadstuinderij WTG. Deze afkorting staat voor Westelijk Tuinbouw Gebied, waar van oudsher het voedsel voor Haarlem geteeld werd. De tuinderij is 2,3 hectare groot en ligt ten oosten van het Ramplaankwartier te Haarlem. Intensieve biologisch-dynamische groenteteelt op zo’n grote schaal direct aan de stadsrand is uniek in Nederland. “Maar bovenal maken we er mooie tuinderijen van waar prachtige biologisch-dynamische gewassen groeien en waar het fijn toeven is voor jong en oud.”

Oma's-Tuin

Wanneer je deelnemer van de moestuin wordt, kun je wekelijks je verse groente komen oogsten en mag je meedenken met de tuinder over welke groenten er worden geteeld; je hebt inspraak in het teeltplan.  Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Denk aan: meewerkdagen, seizoensfeesten en educatieve workshops. “Vertrouwen in elkaar en zorg voor mens en milieu vormen de basis van het project.” Het oogstseizoen is ongeveer 35 weken per jaar.

Dus, wil jij elke week verse groente en houd je van de frisse buitenlucht op de akkers of in de duinen? Dan is dit misschien wel iets voor jou! Inschrijven voor Moestuin Leyduin kan hier, inschrijven voor Stadstuin WTG kan hier. Er is wel een wachtlijst, want wanneer je dit één keer probeert ben je verkocht!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here