Rondom Record Store Day, de feestelijke dag die in het leven is geroepen om de lokale platenzaken meer onder de aandacht te brengen, brengt Miller Records drie titels uit. Miller Records is een Nederlands platenlabel dat zich voornamelijk richt op het uitbrengen van albums die nog niet eerder op vinyl zijn uitgebracht. Twee van de drie recente releases van het label zijn van de hand van Haarlemse artiesten, namelijk van The Hype en Grey Lotus. Daar wilden wij natuurlijk meer van weten en dus we gingen op onderzoek uit. We spraken de eigenaar van het label Eric Molenaar en muzikanten van de bands, Yorick van Norden van The Hype en Joost Verhagen en Judith Wesselius van Grey Lotus, op één van de muzikale plekken die Haarlem rijk is, namelijk bij de oefenruimte Slachthuis.    

Miller Records

Miller Records, gehuisvest in Zwolle, bestaat sinds 2014 en brengt met name vinyl uit. Met Record Store Day releasen ze dit jaar drie titels op vinyl: ‘Have You Heard The Hype?’ van The Hype, ‘Acacia’ van Grey Lotus en het album ‘Catching Currents’ van Fridolijn. Dat dit met Record Store Day gebeurt is alles behalve toevallig, deze dag is omgeven door veel publiciteit en deze periode is er veel aandacht voor nieuwe releases. Hierdoor kan het kleine nog redelijke onbekende label mee liften op de promotie rondom zo’n dag. Miller Records geeft met name vinyl uit omdat de man achter dit label, Eric Molenaar, houdt van het tastbare aspect. Hij hecht waarde aan het product, hoe het eruit ziet en het voegt in zijn ogen iets toe aan de manier waarop je de muziek kunt beleven.  Vandaar ook dat hij ervoor kiest om albums die wel al langer uit zijn, maar niet op vinyl verschenen zijn, als LP uit te brengen.

Eric Molenaar - Miller Records
Eric Molenaar van Miller Records

Omdat twee van de drie releases van bands van Haarlems bodem zijn leek het ons een goed idee om meer te weten te komen over het label en natuurlijk over onze Haarlemse artiesten. Dus op een redelijk zonnige donderdagmiddag spraken we af bij de oefenruimtes van het Slachthuis, een muzikale plek voor een muzikaal gezelschap.  We namen wat foto’s en  wilden graag van Eric weten waarom hij specifiek voor deze artiesten heeft gekozen.  En aan de Haarlemse artiesten stelden we de vraag hoe het is hun (al eerder uitgebrachte) muziek terug te zien op vinyl.

Have You Heard The Hype?

De meeste mensen uit Haarlem zullen vast wel van The Hype gehoord hebben maar voor de enkeling die het gemist heeft een korte introductie. The Hype is opgericht in 2004 en was actief tot 2013. De muziek, vaak omschreven als melodieuze Beatlesque pop, is geïnspireerd op muziek uit de jaren ’60. ‘Have You Heard The Hype?’ is het debuutalbum (en dus enige album) dat in 2011 werd uitgebracht door CNR Entertainment. De liedjes zijn tijdloos en worden dan ook nog met enige regelmaat op de radio gedraaid.

Eric: “Ik leerde Yorick kennen in de tijd dat hij bezig was met zijn eerste soloalbum. We hielden sinds die tijd regelmatig contact en verschillende ideeën om iets op vinyl uit te brengen kwamen voorbij. En uiteindelijk werd dat dus het album van zijn oude band The Hype. Yorick speelt af en toe nog enkele nummers van dat album en met de CD out of print was dit een inkoppertje om uit te brengen.
De nummers van The Hype klinken zes jaar na dato nog steeds fris. De dubbelaar met 25 minuten aan bonusmateriaal, acht nummers waarvan zes nog nooit eerder uitgebracht, is een must have voor de liefhebber. En voor de mensen die toch graag nog een CD willen hebben: Ja, we gaan ook een CD versie met de bonus tracks uitbrengen. Dit is meteen een primeur.”

Yorick van Norden van The Hype ziet de LP voor het eerst

Yorick: “Toen de plaat uit kwam wilden wij hem eigenlijk al heel graag op vinyl. Vinyl was toen al een beetje in opmars maar er was toen geen mogelijkheid toe. Als groot liefhebber vond ik het persoonlijk erg jammer en zag ik het nog steeds als een gemiste kans. Nu voelt het echt als een erkenning dat iemand het na zes jaar alsnog op vinyl uitbrengt.

Het was nog best een gedoe om het te realiseren. De oorspronkelijke CD was te lang voor het LP-formaat, dus moest het een dubbelaar worden. Maar om twee platen te vullen was er weer te weinig materiaal. Dus zijn we het archief ingedoken opzoek naar nummers die we als bonus konden toevoegen. Het geluid-archief was kwijt maar na een lange zoektocht heb ik die toch nog ergens gevonden. Ik ben er toen kritisch doorheen gegaan met Jeroen (Harmse, gitarist van The Hype) en heb zorgvuldig de D kant samengesteld en een volgorde gemaakt. In totaal acht bonustracks waarvan drie liedjes die al eerder online zijn verschenen. De overige vijf nummers zijn compleet nieuw. Al het extra materiaal maakt de plaat wel echt interessant voor liefhebbers van The Hype die alleen de CD in hun bezit hadden.

 

Misschien zullen er ook mensen zijn die mij nu kennen als Yorick van Norden en The Hype niet kenden, die nieuwsgierig zijn naar het ‘gemiste eerdere hoofdstuk van Yorick’ en hierdoor de plaat zullen aanschaffen. Dat zou ik wel heel mooi vinden! De release van de plaat is in ieder geval een  heuglijke reden om deze liedjes weer eens te spelen.”

Acacia

Het artrock-collectief Grey Lotus uit Haarlem is wellicht (nog) iets minder bekend. De band die oorspronkelijk begon als studioproject bestaat sinds 2008 en brengt later dit jaar een nieuw studioalbum uit. Nu komt Miller Records dus met het live album ‘Acacia’; een plaat waarop de band zich, door de akoestische live-versies van de nummers, van een heel andere kant laat zien dan we van ze gewend zijn. Waar ze eerder wat zwaardere psychedelische volksmuziek maakten gaan ze nu meer de akoestische, jazz-georiënteerde kant op.

Judith Wesselius en Joost Verhagen van Grey Lotus

Eric: “Grey Lotus kwam ik op het spoor dankzij Yorick. Hij had een linkje geplaatst op Facebook, dus ja, aangezien ik altijd op zoek ben naar nieuwe muziek, klikte ik er gretig op. Het eerste nummer dat ik te horen kreeg was het prachtige “I Break The Waves”. Ik houd van emotie in muziek. En dit nummer bracht een brok in mijn keel. Toen ben ik verder gaan luisteren en diezelfde dag een berichtje gestuurd naar Grey Lotus via Facebook. Zodoende kwam Acacia tot stand. De band kreeg regelmatig vraag naar de akoestische uitvoeringen van hun nummers, omdat zij regelmatig in kleine bezetting hun nummers akoestisch ten gehore brengen. Dus was het uitbrengen van het live-album Acacia, als een soort tussenalbum tussen hun studio-albums in, een perfecte keuze.”

Joost: ” Als het om vinyl gaat ben ik redelijk verwend, dit is voor mij al de vierde keer dat er muziek van mij op vinyl verschijnt. Maar, het voelt wel elke keer weer als kerst! Vier jaar geleden verscheen het eerste studioalbum van Grey Lotus op vinyl, toen waren we nog met z’n tweeën. Nu volgt de tweede plaat, volledig akoestisch en live opgenomen. Totaal anders dan de eerste plaat. Deze is met z’n vieren ingespeeld, dat is ook al een heel groot verschil.  Onze volledige band bestaat inmiddels uit zes personen en met hen zullen we ons tweede studioalbum uitbrengen later dit jaar.

Bij Acacia hebben we de artistieke keus gemaakt zo min mogelijk op te poetsen en het zo dicht mogelijk bij het moment te houden. We hebben er zelfs wat oneffenheden in gelaten omdat dit in de sfeer van de plaat past. Ik denk dat dit geluid de dichtste benadering is van een optreden van ons. Liedjes zijn voor ons altijd de basis maar tijdens een optreden is er altijd ruimte voor improvisatie. Dit houdt het uitdagend en daardoor minder snel saai. 

Ik ben blij met het resultaat. Als heuse vinyl-verzamelaar is het altijd mooi om je muziek op vinyl te hebben en ik ben heel blij met deze kans. Deze plaat zit precies tussen de twee Grey Lotus-albums in en is door het akoestische vrij toegankelijk. Dit is voor mensen die Grey Lotus nog niet kennen dus een hele geschikte uitgave om onze muziek te leren kennen.”

Judith: “Voor mij is het wel de eerste keer dat muziek van mij op vinyl verschijnt. Ik ben nu vier jaar zangeres bij Grey Lotus maar in die tijd hebben we nog geen nieuw werk uitgebracht. Dit jaar dus twee keer, dat is wel mooi.

Ik heb zelf geen platenspeler thuis maar ik zie zeker de meerwaarden van vinyl. Het artwork, de aandacht voor het product maakt dat het meer is dan alleen een stream. Het wordt echt tastbaarder.

Op deze plaat komt mijn stem mooi tot zijn recht. In volle bezetting is Grey Lotus heel gedetailleerd en uitgewerkt en is er veel ruimte voor de muzikale arrangementen. Ook heel erg mooi maar op deze akoestische versie is er meer aandacht voor tekst en zang. Ik kan mij goed vinden in wat Joost zegt: ik denk dat het een mooie manier is om kennis te maken met onze muziek. Voor de optredens die wij rond de release doen nodig ik ook mensen uit die ik normaal niet zo snel zou vragen om te komen kijken omdat dit een stuk toegankelijker is.”

Catching Currents

Buiten deze twee mooie releases met een Haarlems tintje brengt Miller Records ook het album van zangeres en liedjesschrijfster Fridolijn uit.  Fridolijn is met haar album ‘Catching Currents’, dat eind 2015 uitkwam op V2 Records, is niet onopgemerkt gebleven. Zo groeit het openingsnummer ‘Frame This’ gestaag richting de één miljoen Spotify streams. Natuurlijk wilden wij ook van dit album weten waarom Eric deze uitgekozen heeft. Eric: “Ik zag Fridolijn voor het eerst tijdens een instore bij North End (platenwinkel in Haarlem) in januari 2016. Na haar optreden maakten we een praatje en toen ik haar over mijn label Miller Records vertelde, ontstond eigenlijk al het idee om eens te kijken naar de mogelijkheden om haar muziek op vinyl uit te brengen. Ik zeg heel eerlijk, ik had daarvoor haar album nog niet gehoord. Dus thuis gelijk op mijn gemak het album beluisterd. En nog eens. En nog eens. Ik wist gelijk; dit album hoort gewoon op vinyl. Catching Currents is één van de mooiste debuut albums van Nederlandse bodem. Dit soort talent moet gekoesterd worden. Qua muziek en tekst enorm sterk in een genre dat in mijn ogen te weinig aandacht krijgt in Nederland.”

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de platen, kijk dan gauw bij je favoriete platenzaak of het vinyl nog te verkrijgen is. En anders kun je de albums natuurlijk ook terug vinden op Spotify, klik dan hier voor Have You Heard The Hype?, Acacia of Catching Currents.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here