Ooit een rondleiding gehad in een museum dat wordt verbouwd? Kom dan zaterdag 14 september naar het Dolhuys. Het museum, dat sinds april gesloten is wegens renovatiewerkzaamheden, opent voor deze speciale dag haar deuren. Er zijn rondleidingen met professionele gidsen en je krijgt een uniek kijkje achter de schermen.

Dolhuys in de steigers

Sinds april zijn de deuren tijdelijk gesloten en staat het museum dus in de stijgers. Het is niet toevallig dat het Dolhuys haar deuren opent voor publiek op 14 september, het is namelijk Open Monumentendag. Altijd het derde weekend van september openen duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Kijk op openmonumentedag.nl welke gebouwen in Haarlem allemaal open zijn.

Zorgfunctie

De geschiedenis van het Dolhuys begon 700 jaar geleden toen er een gemeenschap werd gesticht voor de opvang van leprozen. Zij woonden in kleine huisjes rond een kerkje, de St. Jacobskapel, waar nu het museumcafé is gevestigd. In de eeuwen daarna heeft het complex altijd een zorgfunctie gehad. Het bood onderdak aan melaatsen, gekken, onaangepasten, alcoholici, hoeren met syfilis, dementerende ouderen, zwervers en mensen in crisis. Daarvoor moest het complex steeds worden aangepast en uitgebreid, wat goed te zien is in de structuur van het gebouw.

Wil jij het Dolhuys in de steigers bekijken? Kom dan 14 september naar het museum voor de geest.

Meer Haerlems Bodem? Lees dan snel verhalen uit het Dolhuys gezocht.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here