Anouk heeft PlanB-1 opgericht, een bedrijf dat van overgebleven kleding nieuwe maakt. Deze Haarlemse onderneemster is mega creatief en een nieuwe crowdfunding gestart voor haar Upcycled Urban Fashion. Reden genoeg dus om haar te spreken.

We zijn bij Anouk thuis in de Bomenbuurt. Ik ben snel onder de indruk wat deze 30-jarige allemaal vol passie aan ons vertelt. Ze heeft na haar studie veel gereisd, eerst Ghana, later naar diverse landen in Zuid-Oost Azië. Anouk vertelt: ”Op een gegeven moment ben ik – met nog maar 800 euro op zak – in Cambodja beland. Op dat moment kwam ik de juiste mensen op de juiste plek tegen, zij vonden mijn eigen gemaakte oorbellen heel mooi. Via via kon ik aan de slag in de evenementenindustrie, waarna ik later ben doorgegroeid tot marketing manager van een bekende pizza keten.”

”Als je geen risico’s neemt kom je nergens”

Anouk ontdekte dat er enorm veel resten van kledingstukken gedumpt worden in grote opslagplaatsen (fabric mountains) die uit de fast fashion industrie komen. Daarnaast komen op die fabric mountains ook hele lappen stof en overgeproduceerde kleding terecht, dat daar ligt te vergaan. Zonde! Tel bij deze ontdekking Anouk’s wens om creatief bezig te zijn en echt iets voor de wereld te betekenen op, en je begrijpt: er ontstaat een nieuw bedrijf.

PlanB-1

Lange weg naar duurzaamheid

Cambodja’s export bestaat voor 95% uit textiel dat voor westerse landen geproduceerd wordt. Anouk: “Ik zal geen namen noemen, maar iedereen weet wel ongeveer om welke bekende ketens het gaat. Er is veel te doen om de arbeidsomstandigheden van de werknemers uit de textielfabrieken. Het is heel goed dat deze discussie er is en dat er (helaas in een traag tempo) zaken aan het veranderen zijn, omdat zeker veertig procent van de mensen uit Cambodja onder de armoedegrens leeft.”

Het is nog beter dat er initiatieven ontstaan, zoals dat van Anouk, om sustainable fashion te produceren. De werknemers die bij haar productieproces worden ingezet worden ruim boven minimumloon betaald, hebben goede werkomstandigheden en Anouk is wars van de gebruikelijke hiërarchie. Daar moesten ze even aan wennen. Inmiddels staat er een team dat meehelpt, ideeën aandraagt voor ontwerpen en haar adviseert.  

Sieraden van kogelhulzen

In Ghana worden de ontwerpen van de kleding geoptimaliseerd. Logistiek gezien wel een beetje een hoofdpijndossier voor de Haarlemse, ze is nog bezig hoe ze dit handiger kan opzetten. Ook voorziet PlanB-1 in sieraden gemaakt van ge-upcycelde kogelhulzen. Anouk is bezig bij Hogeschool InHolland om te kijken naar een meer strategischer vraagstuk: hoe kan een ander verdienmodel worden bedacht voor de fashion industrie? En dan vanuit de invalshoek hoe je als consument verantwoordelijker zou kunnen zijn voor degene die jouw product maakt. Interessant! Deze Haarlemse heeft power en deinst niet terug voor een nieuwe start.

PlanB-1

Meer over PlanB-1

Ben je benieuwd wat Anouk met haar team maakt en naar de crowdfunding die nu loopt? Ga naar de site van PlanB-1 of naar de site voor de crowdfunding

Meer HB over duurzaam textiel? Klik hier

Fotografie door Hans Palmboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here