De Weinigen is de debuutroman van dichter Lucas Hirsch. Het boek gaat over Jonas Staal die werkt als Intelligence Officer op de afdeling Corporate Security bij een grote Nederlandse bank. Hij doet onderzoek naar Russische oligarchen, terrorisme financiering, fraude en andere security gerelateerde zaken en ontdekt een schimmige kant van de bancaire sector waar niets is wat het lijkt.

Eigenlijk is Lucas dichter

Lucas Hirsch: “De start van het boek was moeizaam. Ik heb een aantal maanden in een huis in Twello mogen doorbrengen, dat was midden op een landgoed. Prachtige plek. Mijn verblijf in New York en mijn verblijf en reis door India hebben ook geholpen om het boek de goede richting op te duwen. Wandelen of reizen stoft het naar binnen gekeerde brein af.”
Wat is het verschil tussen poëzie en proza voor jou? “Dichten is voor mij zoiets als vlinders vangen. Je schrijft een regel, en dan nog een, laat het liggen en gaat verder als de drang ontstaat om te schrijven. Proza is meters maken. Uren zitten en tikken. Dagen aaneen. Als ik vastloop, lees ik poëzie of herlees een van mijn favoriete boeken, binge-watch een serie op Netflix of HBO (voor verhaallijnen en dialogen) en maak wandelingen door de duinen. In proza moet je rekening houden met de lezer. Je hebt personages, tijdlijnen, een plot, etc. Nadat mijn verhaal stond ben ik gaan spelen en heb er poëzie aan toegevoegd. Uiteindelijk heeft mijn redacteur kleine suggesties gedaan en vielen alle puzzelstukjes op zijn plek.”

De Weinigen is fictie, maar had wel zo gebeurd kunnen zijn

Waarom verruilde je het bedrijfsleven voor schrijverij?
“Verruilen is niet het juiste woord. Toen ik na mijn studie het bedrijfsleven inrolde (2002) heb ik tegelijkertijd aan mijn gedichten gewerkt. In 2006 verscheen mijn debuutbundel. Toen ik na twaalf jaar ontslagen werd bij een bank besloot ik me te richten op het schrijven van een tweetal dichtbundels en een roman. Daarnaast geef ik regelmatig workshops gedichten schrijven op scholen, universiteiten en bibliotheken. Optreden doe ik ook graag. Ik heb de laatste jaren van mijn schrijven geleefd. En dat is pittig. Toch ben ik dankbaar voor het leven dat ik leid.

Wat lees je zelf en waarom moeten mensen jouw boek lezen?
“Ik lees graag meerdere boeken naast elkaar. Zo lees ik nu Louis-Ferdinand Celine Reis naar het einde van de nacht, How Should a Person Be? van Sheila Heti, The Mezzanine van Nicholson Baker en de verzamelde gedichten van Sirkka Turkka en Remco Campert. Maar ik lees ook net zo lief boeken over Taoisme en Indiase filosofie. Eigenlijk is er geen touw aan vast te knopen. Ik lees waar ik op dat moment zin in heb. Mijn boeken lezen? Oef, lastige vraag… Omdat het de eerste Nederlandse banken-roman is? We zien bijna dagelijks op het nieuws dat banken, politici en zelfs journalisten niet altijd de hele waarheid vertellen en wat weten we nou echt? Met dat idee speel ik in het boek. Maar het gaat ook over collega’s. Je werkt vijf dagen per week, 8 a 9 uur per dag met deze mensen. Iedereen heeft zijn eigen doelen, belangen en is ambitieus. Soms heb je fijne collega’s en verschrikkelijke managers of vice versa. Dat geldt niet alleen voor een bank. Mijn redacteur vertelde me na het afronden van het manuscript dat De Weinigen goed de tijdsgeest weergeeft waarin we leven, en dat vond ik een geweldig mooi compliment.”

Lucas Hirsch

Lucas publiceerde drie dichtbundels. Na zijn ontslag heeft hij zich toegelegd op het schrijven van twee nieuwe bundels (2015 en 2020) en zijn debuutroman De Weinigen. Hirsch droeg de laatste jaren zijn werk voor op literaire festivals in Nederland, Vlaanderen en de Verenigde Staten. Zijn werk werd in Nederlandse, Vlaamse, Indiase en Amerikaanse tijdschriften en bloemlezingen gepubliceerd. Naast het organiseren van literaire avonden en festivals staat Hirsch ook regelmatig voor de klas om te praten over zijn dichterschap of om een workshop te geven. Hij woont met kat Boef in Haarlem.

De Weiningen verschijnt 10 februari tijdens een presentatie in boekhandel Athenaeum. Toegang is gratis, reserveren kan via haarlem@athenaeum.nl

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here