Er zijn veel redenen om meer groen in Haarlem te hebben. Want helaas heeft Haarlem de twijfelachtige eer om een van de meest versteende steden van Nederland te zijn. Meer groen is goed voor afwatering, temperatuurregeling, voor de bijen of gewoon omdat het mooi staat. Zo dachten Astrid, Birgit en Henk er ook over en zetten de ideeën om in actie: meer groen in de Genestetstraat. Lees hier hoe ze een stenen muur omtoveren tot een groene geveltuin.

geveltuin
De stenenmuur

In 2021 hebben Astrid, Birgit en Henk een subsidieaanvraag gedaan bij de gemeente Haarlem en toestemming aan Elan Wonen om de stenen muur om te toveren tot een walhalla voor de bijen en vlinders. En met succes; de stenen muur mag omgetoverd worden naar een groene muur.

Het raster is geplaatst, het planten kan beginnen.

Dat het mag is stap één. De volgende stap is het natuurlijk uitvoeren. Via de gemeente Haarlem, is Spaarnelanden langsgekomen om de stoeptegels eruit te halen en het zand te vervangen voor tuinaarde. Astrid, Birgit en Henk hebben zelf een raster voor de klimplanten gemaakt en deze erin geplaatst. Het aanplanten kan beginnen!

Het eerste plantje staat erin

Voor de aanplantingen van de geveltuin hebben ze tegen kostprijs planten kunnen kopen bij de Kweekkas. Ze hebben voor zowel klimplanten als bodembedekkers gekozen. Een groot voordeel als je het idee met 3 personen uitvoert: de zwarte tuinaarde is in een ochtend omgetoverd tot een beginnende geveltuin. Wat nu alleen nog rest is tijd en voldoende water en zon.

Goed water geven

Na een aantal weken zijn wij natuurlijk langsgegaan om het ‘voorlopige’ eindresultaat te bewonderen. We treffen een netjes aangelegde geveltuin aan. Het mooie van zo’n geveltuin is dat deze met de seizoenen gaat wisselen en daarom continu een ander beeld geeft. Én wij zijn op weg om een beetje minder stenen in Haarlem te hebben.

geveltuin
Het eindresultaat tot nu toe

Foto’s gemaakt door Stefan de Witte.

Meer Haerlems Bodem? Lees het popfestijn met een verhaal op onze site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here