Het is een zonnige woensdagmiddag als we afspreken met Joey Tang, de oprichter van het street fashion label Van Haarlemsche Gronden. Dit nieuwe label wil het antwoord zijn op de vraag naar Haarlemse exclusieve street fashion.

’s Ochtends zie ik een mailtje van Joey. “Nee hè, die gaat toch niet afzeggen”, denk ik. Maar de mail verraste op een prettige manier, want de strekking van het verhaal was: “Van Haarlemsche Gronden is voor mij een brand met een mooie toekomst. Het is meer dan een label met een brein erachter, alles ademt het karakter van Haarlem. Een interview van man tot man achter m’n iMac voelde voor mij dus te simpel. Ik ga graag met jullie in gesprek terwijl wij Haarlem inademen en daarom heb ik voor vanmiddag een sloep geregeld.”

Haerlems-Bodem-van-Haerlemsche-Gronden-4

De ondernemer
Damn… Super strak! Dit getuigd van Joey’s ondernemersgeest en het feit dat Van Haarlemsche Gronden geen ‘gewoon’ street fashion label is. Wij stappen in Haarlem Noord op en worden verwelkomd door Joey, zijn vriendin Maartje, rechterhand Maaike en het support team Mick en Howard. Terwijl wij via het Spaarne naar de stad varen beginnen we ons gesprek. Het blijkt dat het ontstaan van VHG raakvlakken heeft met het ontstaan van Haerlems Bodem. Van Haarlemsche Gronden is namelijk ook ontstaan vanuit een gemis.

Dat begon vanuit het jeugdcentrum Delftwijk City in Haarlem Noord. Toen dacht ik die jongens dragen allemaal die Amsterdamse kleding, ik zelf ook. Alleen is het jammer dat terwijl die gasten zo trots zijn op Haarlem, er niets voor Haarlem is.“ Dus besloot Joey het zelf te doen. Joey volgde een minor ondernemerschap in Diemen. Daar stelden ze hem in de gelegenheid en boden begeleiding om VHG op te zetten. Maaike voegt toe: “Toen heb je ook veel ondersteuning gehad voor het businessplan…”

[rev_slider VHGFotos]Maar het ging ook fout. Joey bestelde zijn eerste lading uit Canada, maar na het volledige bedrag betaald te hebben, kwam er niets binnen. Eén van de grote gevaren van internationaal zaken doen. Wij balen al als we een besteld item niet krijgen of moeten bij betalen. Ga maar na hoe dat is als je een behoorlijke investering doet (als student!) en er vervolgens niets voor terug krijgt.

“Een docent van de minor zei dat je pas echt ondernemer bent, als je een keer op je bek bent gegaan. Toch had ik ‘m graag het tegendeel bewezen!”

Exclusief
Joey ging door. Hij vond een nieuwe leverancier die de juiste kwaliteit kon bieden en plaatste zijn tweede bestelling. Minder zakelijk, is de insteek van Joey. Joey wil namelijk graag online verkopen, maar de producten face to face aanbieden. Is dat niet arbeidsintensief? (Maaike gniffelt) “Enerzijds wel, anderzijds gaat het om street fashion. Dit is zeker in het begin vol te houden, maar het is nu ook belangrijk dat ik mensen ambassadeur maak van VHG.” antwoord Joey.

Op dit moment zijn er 25 petjes gemaakt en 50 t-shirts. De tees zijn te personaliseren door een eigen gekozen woord en nummer op de rug te laten drukken. Joey’s plan is om Van Haarlemsche Gronden exclusief te houden. Er zullen in de toekomst niet meer dan 50 petjes per serie gemaakt worden. Zo wil Joey er echt een ‘collectors ding‘ van maken.

Haerlems-Bodem-van-Haerlemsche-Gronden-12

Qua toekomstige design hint Joey naar een varsity jacket. Iets dat veel hippe Haarlemmers zullen waarderen, denkt hij. Wat er verder aan komt is nog niet te zeggen. Duidelijk is dat Joey’s hoofd boordevol zit met ideeën en dat er een hoop toffe dingen aan gaan komen. Daarnaast zou hij wel graag, met Van Haarlemsche Gronden, in winkels als NR9 willen liggen. Want volgens Joey past VHG ook wel bij een merken die daar verkocht worden.

Qua ambassadeur zou Joey, Dirtcaps & Weslo graag als supporters willen (en dat doen ze al!). Deze DJ’s vind hij typisch Haarlems en zij zijn kei hard aan hun carrière aan het werken, waardoor ze ook buiten Haarlem te zien zijn. “Weslo draagt het al en Dirtcaps nu ook.” Chef’Special zou hij ook een goede kandidaat vinden.

Haerlems-Bodem-van-Haerlemsche-Gronden-11

Bestellen
Je kan de caps en tees hier bestellen. Woon je in Haarlem? Dan komt Joey persoonlijk bij je langs om de pet af te leveren. Woon je buiten Haarlem, dan krijg je er een handgeschreven briefje bij omdat Joey graag zijn dank wil betuigen aan een ieder die in VHG geloofd en het dope vind. “In mijn ogen past dit ook wel bij de luxury van de pet. Het is namelijk wel een luxury item, met een leren riempje en slangenprint, gouden sluiting en royale opdruk.”

Volgende week geven wij een VHG petje weg. Zoals beloofd komt Joey de cap persoonlijk bij je langs brengen, mits je in Haarlem woont natuurlijk. Wat je moet doen om deze mega exclusieve cap te winnen…. Dat hoor je nog. Volg ons via Facebook en Twitter.

VHG Shop | VHG Facebook | VHG Instagram | VHG Spotted Out There

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here