Het intieme, creatieve en Haarlemse dancefestival met DJ’s, live acts, entertainment, foodtrucks en gekkigheid is terug! Op zaterdag 9 juni aan de Veerplas vindt het vervolg op de zonovergoten uitverkochte editie van Veerplas Festival 2017 plaats. Veerplas Festival 2018 met o.a. zes areas met elk een eigen karakter, muziekstijl en beleving, diverse foodtrucks met lokaal, gevarieerd, biologisch en vegetarisch eten en zowel lokaal muzikaal talent gecombineerd als gevestigde dance helden. Haerlems Bodem vroeg organisatoren Bart Geleijnse, Mike Ravelli en Damir Kalkan naar hun plannen voor 9 juni en hoe ze de eerste editie beleefd hebben.

Veerplas Festival 2018Vorig jaar organiseerden jullie de eerste editie van het Veerplas festival, die editie hebben jullie in enkele maanden uit de grond gestampt! Viel het mee of tegen?
“Uiteindelijk toen alles op zijn plek viel op 10 juni, viel alles mee. Maar de weg er naar toe had aardig wat hobbels die genomen moesten worden. Uiteindelijk was het fantastisch om te zien hoeveel mensen te hulp schoten om dit festival mogelijk te maken.”

Jullie waren dus wel tevreden over deze eerste keer?
“We zijn meer dan tevreden over de eerste editie die uiteindelijk ook uitverkocht was. Het was een prachtige dag die we nooit meer zullen vergeten.”

Een festival organiseren is gaaf werk, maar er is ook veel risico aan verbonden.
“Uiteraard. Zeker in deze tijd waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet gezien de hoeveelheid festivals. De investering is enorm en moet uiteindelijk in een dag terugverdiend worden. Maar we zijn erg gedreven om hier een succes van te maken want we geloven in zo’n soort festival in onze stad en alle steun om ons heen.”

Veerplas Festival 2018Hoe bereiken jullie in de overvolle festival markt jullie doelgroep?
“We positioneren ons als een lokaal festival waar er maar één van in Haarlem is. We zitten niet in een niche markt maar proberen juist een brede doelgroep te dienen: een gezellig, intiem festival voor Haarlem en omgeving waar men voor een gezellig dagje uit, met diverse muziekstijlen, diverse sferen, entertainment, lekker eten en leuke decoratie op een mooie plek. Een festival met voor ieder wat wils tegen een eerlijke prijs. Niet al te pretentieus, wel bere gezellig. ” 

Zijn er nog plannen om er een weekender van te maken, of met een tweede partij/host op zondag te werken zoals Edit eerder deed om de kosten te drukken?
“Voor dit Veerplas Festival 2018 in elk geval nog niet, de focus ligt in eerste instantie op dit festival op de zaterdag. Mogelijk koppelen we er in de volgende jaren een tweede dag aan vast, maar die plannen zijn nog niet concreet evenals de invulling ervan.”

Veerplas Festival 2018

Zijn er zaken die jullie anders gaan doen dit jaar, denk aan indeling terrein bijvoorbeeld?
Het gevoel van vorig jaar willen we graag behouden: een intiem festival met een knusse indeling. Omdat er vorig jaar in korte tijd een festival georganiseerd is, is er dit jaar meer voorbereidingstijd zodat we het festival organisatorisch waar mogelijk willen verbeteren. Een grote verandering is dat we het festival willen proberen te verduurzamen. Vorig jaar zijn we erg geschrokken van de hoeveelheid afval die we met z’n allen geproduceerd hebben in één dag. Dat heeft wel impact op ons gehad. Dit jaar willen we daarom stappen ondernemen om de hoeveelheid afval en de schade aan de mooie Veerplas en omgeving te reduceren.” 

Verduurzamen is natuurlijk een top idee! Hoe gaan jullie dit concreet maken? Werken met statiegeld bekers bijvoorbeeld?
“Dat is een van de mogelijkheden. We zijn nu op dit moment plannen aan het maken met betrekking tot hardcup bekers, scheiding afval en bewustwording. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of het mogelijk is om met stroom te werken in plaats van aggregaten.” 

Veerplas Festival 2018

Vorig jaar was het super mooi weer maar zijn er slecht weer scenario’s waarbij er tenten worden neergezet?
“Het blijft een open lucht evenement, maar er staan overkappingen en extra tenten in optie in geval van slecht weer.”

De kaartverkoop loopt goed, verwachten jullie weer uit te verkopen dit jaar?
“Dat gaat dit jaar nog wat soepeler dan vorig jaar. Al in een vroeg stadium hadden we de helft van de kaarten verkocht zonder enige aankondiging. Dat was voor ons het bewijs dat men zin heeft in het festival en we het idee hebben dat onze visie de behoeften van de bezoeker raakt. Inmiddels is zo’n 70% van alle kaarten verkochten en is de verwachting dat het festival dit jaar weer uitverkoopt. We willen niet te snel groeien om zodoende het intieme en knusse karakter te behouden.” 

Jullie willen niet te snel groeien, maar qua terrein ruimte is er dus wel mogelijkheid tot groei?
“Het terrein is groot genoeg om de komende jaren te groeien. Echter is voor ons een vereiste het intieme karakter te behouden.”

Wat willen jullie tenslotte zelf nog kwijt?
“Dat we het een eer vinden om dit voor Haarlem en omgeving te mogen doen.”

Fotografie: Veerplas Festival 2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here