Onderlinge samenwerking tussen gemeente, politie, brandweer en ondernemers draagt zichtbaar bij aan een veiliger ondernemersklimaat in Haarlem. Door de inspanningen en de betrokkenheid van alle partijen is de kennis over en de aanpak van criminaliteit verder verbeterd en Haarlem weer een stukje veiliger. Dit en meer was de conclusie van de jaarlijkse regiegroepbijeenkomst van Samen Veilig Ondernemen.

Al eerder berichtte Haerlems Bodem over de samenwerking tussen ondernemers, gemeente en dienstverlenende instellingen, tijdens de donkere dagen rondom de afgelopen feestdagen. Samen Veilig Ondernemen (SVO) is een instrument van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) Kennemerland als het gaat om de beheersing van criminaliteit en bestaat uit vele werkgroepen in winkelgebieden en bedrijventerreinen. SVO organiseert onder andere diverse trainingen voor ondernemers, zoals Overvaltraining, Winkeldiefstaltraining, Agressietraining en Documentcontrole.

Het doel van afgelopen bijeenkomst was om de collectieve activiteiten van de betrokkenen van het afgelopen jaar te evalueren. Daarbij nieuwe afspraken te maken over de aanpak van criminaliteit voor 2014. Tijdens de bijeenkomst werd bevestigd dat het noodzakelijk is om samen te blijven werken op het gebied van veiligheid. Hierbij werd benadrukt dat alleen hierdoor er verschil gemaakt kan worden op het gebied van veiligheid in de diverse winkelgebieden en het bedrijventrein de Waarderpolder.

Veiligheidscertificaten
Tijdens de bijeenkomst werden ook verschillende veiligheidscertificaten uitgereikt door burgemeester Schneiders. De winkelgebieden; Beatrixplein, het Marsmanplein, het winkelgebied Binnenstad Haarlem en de Waarderpolder ontvingen dit certificaat.  Deze gebieden hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om de eerder in kaart gebrachte verbeterpunten op het gebied van veiligheid te realiseren.

“Het is goed dat de winkeliers en ondernemers zelf verantwoordelijkheid nemen”

Burgemeester Schneiders van Haarlem is erg te spreken de betrokkenheid van alle deelnemende partijen: “Het is goed dat de winkeliers en ondernemers zelf verantwoordelijkheid nemen, voor een veilig winkelgebied (en industriegebied). Dat is niet alleen goed voor de ondernemers maar draagt ook bij aan de veiligheid van bezoekers, klanten en werknemers. De politie kan het niet alleen doen.” En verder: “Ik kan mij goed herinneren dat een juwelier hier in de stad, bijzonder blij was met een overvaltraining van Samen Veilig Ondernemen. Daardoor heeft hij goed gehandeld, tijdens een overval op zijn zaak. Hij stormde namelijk niet op de overvallers af, wat eigenlijk wel in zijn aard ligt.  Dat is namelijk het slechtste wat je kunt doen in zo’n situatie.”  

Haarlem weer een stukje veiliger…
Volgens deze berichten is Haarlem is dus weer een stukje veiliger. Fijn om te horen en goed om te zien dat een strakke samenwerking tussen ondernemers en overheid werkt. We hopen en gaan er vanuit dat dit voor 2014 zo aan blijft. Wel vragen we ons af wat naast samenwerken en het geven van trainingen aan ondernemers er nog meer plaats kan vinden om Haarlem nog veiliger te maken. Heb jij ideeën over hoe Haarlem nog veiliger te maken, drop het in de comments.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here