Precies vandaag kreeg ze in het jaar 1245 van graaf Willem ll stadsrechten. Vanaf dat moment mocht Haarlem zich een stad noemen. Om dit te vieren is er aankomend weekend een gevarieerd programma. 

Een kwart eeuw geleden was het ook feest

Bij veel inwoners ligt Haarlem 750 jaar nog in het geheugen. De stad stond destijds bol van activiteiten. Jopen Bier is toentertijd speciaal opgericht. Het Haerlemsche gerstenat viert in 2019 haar 25-jarige bestaan. Er waren op de Grote Markt ridderspelen, een theaterstuk en vele andere festiviteiten. Om dat te evenaren is de initiatiefgroep Verjaardag van Haarlem opgericht, met als doel de activiteiten van de stad uit te breiden in vergelijking met vorige jaren.

Verjaardag van Haarlem – middeleeuwse binnenplaats

Kijk niet vreemd op als er vrijdag 23 november ridders en prinsessen over de Grote Markt lopen. Misschien zijn zij op weg naar de middeleeuwse binnenplaats van het stadhuis aan Grote Markt. Deze plek is van 09:00 tot 17:00 uur omgetoverd tot een middeleeuws terrein. De Compagnie van Brederode toont hier het leven van toen. Je kunt er een blik werpen over hoe de middeleeuwers in de tijd leefden, werkten, aten – én dronken.

Verjaardag van Haarlem
Ridders kampement, Fotografie: Compagnie-van-Brederode.

‘Een frisse Blik’ met taart

In het Noord-Hollands Archief is er ook vrijdag het eeuwenoude perkamenten stadsrecht uit 1245 te bezichtigen. Gasten als wethouder van Cultuur Marie-Thérèse Meijs en directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester zijn aanwezig. En, directeur Lieuwe Zoodsma zal een bijzondere onthulling doen. Maar, er is meer te beleven: onder andere een pubquizz en er is een heuse dichter. Voor het gehele programma check ons eerder geschreven artikel.

Stadswandeling door middeleeuws Haarlem

Wandel zaterdag 24 november mee met een stadswandeling door middeleeuws Haarlem. De wandeling start bij het Archeologisch Museum op de Grote Markt. Daar staat stadsgenoot en gids Cornelis je om 13:00 en 15:00 uur op te wachten om je mee te nemen op een reis die zijn weerga niet kent.

Verjaardag van Haarlem
De vlag en wapen van Haarlem.

Escape Game Haarlem heist

The Haarlem Heist is, ook zaterdag, een escape game met een historisch tintje in het Archeologisch Museum Haarlem. Het spel wordt gespeeld met een groep bestaande uit 8 tot 24 spelers. Tegen een special tarief kan je dit spelen om 18:00 en 21:00 uur. Voor meer info kijk je op www.haarlemheist.nl.

Verhalenfestival

Tijdens het verhalenfestival op zondag staan verhalen en figuren uit de tijd van het beleg van Haarlem (1572-1573) centraal. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en Spanje begon. Spaanse troepen stonden voor de Haarlemse stadspoorten en dachten aan een snelle verovering. Het tegendeel bleek waar en er volgde een belegering die 214 dagen zou duren. Luister naar verhalen over deze roerige periode op één van de drie locaties.

  • Historische Vereniging Haerlem Hoofdwacht, Grote Markt 17 ,
    Tijden: 13.00 – 14.00 – 15.00 uur
  • Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 16k ,
    Tijden: 13.30 – 14.30 – 15.30 uur
  • Museum Haarlem, Groot Heiligland 47
    Tijden: 13.15 – 14.15 – 15.15 uur
Verjaardag van Haarlem
Beleg van Haarlem

Middeleeuwse Haarlemmers tot op het bot

Onder onze voeten, gewoon op straat of op plekken waar je het helemaal niet verwacht, liggen sporen van een lange stadsgeschiedenis verborgen. Bij archeologische opgravingen kwamen op de Botermarkt en het Begijnhof meer dan honderd menselijke skeletten aan de oppervlakte. Hoe werden ze opgegraven en onderzocht? En wat kunnen de skeletten ons vertellen over het leven in de vijftiende eeuw? De workshop Tot op het bot neemt je zondag tussen 14:00 – 16:00 uur mee naar de middeleeuwse graven en het archeologisch onderzoek daarvan. Aan de hand van skeletresten krijg je de gelegenheid om zelf te onderzoeken en te determineren.

Locatie: Bakenesserkerk (opgave voor 23 november)

Wil je alvast in de stemming komen? Check deze Facebookpagina.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here