Van je fantasiebeest een knuffel laten maken – dat kan bij de vriendinnen Liesbeth en Caressa, beter bekend als de Knuffelmakers. Sinds 2014 maken zij knuffels van een kindertekening. Kinderen kunnen hun favoriete dier, monster of fantasiebeest tekenen en de knuffelmakers maken van het ontwerp een echte knuffel. Dat klonk Haerlems Bodem als muziek in de oren, dus we besloten een kijkje te nemen.

De knuffels begonnen als hobby, maar langzaamaan kwamen er steeds meer vragen van buitenaf, waaronder voor de dochter van Wendy van Dijk. Zo ging het balletje rollen en inmiddels hebben de meiden al veel knuffels gemaakt en wordt er veel samengewerkt: onder andere met de Kweektuinen, restaurant Novecento en kindertijdschriften. Ook verzorgen ze workshops knuffels maken.

In de werkruimte van de meiden is alles aanwezig om de knuffels te maken. Alle kleuren stof, naaimachines, garen, printer en een enorme dosis creativiteit. Liesbeth heeft een opleiding mode en kleding gedaan en heeft gewerkt bij diverse kostuumateliers, waaronder voor het Nationaal Ballet bij de Stopera in Amsterdam. Enige tijd na de geboorte van haar zoontje begon de creativiteit weer te borrelen, waarbij het ook meehielp dat hij gek is van knuffels. Caressa heeft een opleiding art direction gevolgd en is freelance vormgeefster. Caressa is niet van het naaien. Zij is vooral grafisch bezig en zorgt er onder andere voor dat de tekening op ware grootte wordt geprint zodat er een patroon gemaakt kan worden. Nadat alle onderdelen zijn uitgewerkt en uitgeprint worden de patroondelen uitgeknipt. Deze worden overgenomen op de stof, waarna het naaien kan gaan beginnen. Dit is een secuur werkje waar veel uren in gaan zitten.

Bij elk ontwerp hoort een bijzonder verhaal. De knuffel die de meiden het meest bij is gebleven is voor een autistisch jongetje. Hij heeft vijftien dezelfde bruine leeuwtjes. Zijn wens is om de leeuw in alle kleuren van de regenboog te hebben. Het is een enorme uitdaging, maar wat zal hij blij zijn met het eindresultaat! Een ander verhaal is dat van een verliefd stel. De jas die de vrouw aan had tijdens de eerste ontmoeting met haar man in café ‘De Walvis’ is inmiddels omgetoverd in een walvisknuffel voor hun baby. Momenteel werken de Knuffelmakers aan een nieuwe opdracht, voor een dame die mishandelde honden opvangt. De honden worden ‘verknuffeld’ aan de hand van foto’s en beschrijvingen van hun kenmerken.

Het atelier van de Knuffelmakers zit nu aan het Stationsplein. Hun droom is echter een eigen winkel mét atelier in het centrum van Haarlem. Een mooie ruimte waar kinderen hun droomknuffel kunnen tekenen en deze ter plekke kunnen laten verknuffelen door Liesbeth en Caressa.

Tekst: Susanne Neeskens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here