Vervanging van bomen in Schalkwijk

0
192
Vervanging bomen Schalkwijk
Foto gemaakt door niko photos

Sommige zijn aan het einde van hun latijn. Andere exemplaren moeten ruimte maken voor nieuwe vanwege overlast en (gevaarlijke) wildgroei. Met de aanleg van Schalkwijk zo’n vijftig jaar geleden zijn de toen geplante bomen inmiddels ruimschoots toe aan vervanging, en dus moet er gehakt worden.

Vervanging bomen Schalkwijk is noodzaak

Een groot deel van de bomen in Schalkwijk, zoals populieren en wilgen, is geplant bij de aanleg van het stadsdeel ruim vijftig jaar geleden. Het zijn snelle groeiers, waardoor deze bomen nu aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. Ook zijn er in Schalkwijk bomen met een verminderde conditie en er zijn exemplaren die overlast veroorzaken. Bomendeskundige E. Stam heeft de groeiers onderzocht en de gemeente geadviseerd 343 bomen te verwijderen en te vervangen door nieuwe. Bewoners, wijkraden en betrokken professionals hebben meegedacht over de overlast. Met elkaar is een verbeterplan opgesteld.

Vervanging bomen Schalkwijk
Foto gemaakt door johann siemens

Herplantplan

Op dit moment werkt de gemeente aan het opstellen van een herplantplan. Hierin wordt beschreven welke bomen worden gekapt en waar de nieuwe bomen geplant worden. Belangrijk daarbij is, indien mogelijk, om de nieuwe bomen te planten op de plaats van de oude. Aan het einde van dit jaar gaat de bomenkap van start. Hetzelfde aantal bomen – of meer – wordt in het plantseizoen 2019 – 2020 teruggeplant voor een duurzamere boomsoort. De te kappen bomen worden gemerkt zodat bewoners en nietsvermoedende passanten kunnen zien welke bomen vervangen worden.

In de gaten houden

Om de kapwerkzaamheden uit te voeren, vraagt de gemeente medio juli een kapvergunning aan. Via de website officielebekendmakingen.nl kan je de kapaanvraag in de gaten houden. Gemeente Haarlem is benieuwd naar jouw mening. Welke soort boom zie je graag teruggeplant in jouw wijk? In september en oktober worden vier bewonersavonden georganiseerd in de verschillende wijken van Schalkwijk. Je kan tijdens een bewonersavond langskomen en reageren op de plant-plannen. Ook komt er een online platform waarop je jouw mening kan ventileren. Houd hiervoor de projectwebsite, of de nieuwsrubriek van gemeente Haarlem in de gaten.

Meer HB? Lees hier over Restauratie Landhuis Elswout gaat eindfase in

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here