Na voorbereidende werkzaamheden in November worden, in opdracht van gemeente Haarlem, tussen maandag 4 en woensdag 6 februari 2019 de verkeerslichten op de Buitenrustbruggen vervangen. En nee, niet door gewone verkeerslichten, maar door nieuwe intelligente verkeerslichten. 

Intelligente verkeerslichten
Stockfoto. Unsplash.com

Verkeershinder

Tijdens de werkzaamheden worden de huidige verkeerslichten uitgezet. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer zodat de doorstroming optimaal blijft. Tijdens de werkzaamheden wordt er af en toe een rijstrook voor korte tijd afgesloten. Om deze reden wordt vanwege de veiligheid de snelheid verlaagd naar 30 km/u. Door verlaging van de snelheid verwacht de gemeente Haarlem niet dat er grote vertragingen optreden. Het busverkeer en nood- en hulpdiensten kunnen er altijd door.

 

Intelligente verkeerlichten

Intelligente verkeerslichten
Stockfoto. Unsplash.com

De huidige verkeerslichten worden vervangen door intelligente verkeerslichten, zogenoemde iVRI’s. De gemeenten Haarlem heeft voor dit systeem gekozen omdat het mogelijk is bepaalde verkeersstromen voorrang te geven en om in te spelen op drukte van specifieke momenten. Hopelijk wordt er met het systeem bespaard op tijd en brandstof, zodoende zal de co2-uitstoot verminderen. Intelligente verkeerslichten kunnen zich aanpassen aan de werkelijke hoeveelheid verkeer, waardoor de stad beter bereikbaar is. Straks hoef je als fietser bijvoorbeeld niet nutteloos stil te staan voor rood, terwijl er in geen velden of wegen verkeer te zien is.
In Amersfoort is vorig jaar een pilot gestart met de nieuwe verkeersslimmeriken, zie onderstaand filmpje

Meer informatie is te vinden op de website van iVRI’s. Zin in een onvergetelijke podcast? Check hier HB de Podcast.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here