Vinyl. Al geruime tijd maakt deze zwarte muziekdrager zijn comeback en zeker niet onverdienstelijk. Zo goed zelfs dat er een heuse top 50 van samengesteld kan worden. Stichting VINYL50 bracht deze maand haar eerste top 50 albumlijst uit op basis van elpeeverkopen gelanceerd in onze eigen Vinylstad. Dit in het bijzijn van onder andere Giel Beelen en Ad Visser. In een goed gevuld Patronaat werd de eerste “lijst-der-LP-lijsten” bekend gemaakt. De volledige lijst is wekelijks terug te vinden op www.vinyl50.nl.

Vinyl50
Vinyl50 wordt gerealiseerd door professionele liefhebbers voor een alsmaar groter wordende groep vinyl liefhebbers, zowel jong als oud. De doelstelling van Vinyl50 is om wekelijks een onafhankelijk verkoopoverzicht te publiceren gebaseerd op alleen elpeeverkopen. Daarnaast wil Vinyl50 uitgroeien tot hét vinylplatform van Nederland, met een informerend en interactief karakter. Op de website van VINYL50  is dan ook meer terug te vinden dan alleen maar de wekelijkse publicatie van de Top 50 oftewel de “Lijst-der-LP-lijsten”. De website biedt naast de hitlijst ook een keur aan columns van artiesten, evenals recensies en nieuws. Ook is er binnenkort een overzicht van nieuwe releases beschikbaar. De lijst is ontstaan op initiatief van muziekprofessional Peter Funke: “Het hele vinylverhaal is fascinerend. Wij denken met deze lijst een nieuw platform te bieden aan een stuk nostalgie dat zich mag verheugen op een nieuwe populariteit.”

Ad Visser tijdens de Vinyl50 lancering. Foto door Pressrecord
Kick-off
De kick-off van VINYL50 vond plaats in samenwerking met ‘Gitaarlem’ en Haarlem Marketing. Haarlem Marketing organiseerde voorafgaand aan de allereerste Vinyl50 lijstpresentatie een beknopte perspresentatie rondom de Haarlemse pop- en muziekindustrie in het Patronaat. Radio-DJ Giel Beelen benadrukte de rol van Haarlem als pop- én vinylstad met een sterke muziekindustrie. Kenmerkend hiervoor zijn o.a. Record Industry, de grootste vinylfabriek van Europa, Haarlem Vinylstad, de Haarlemse podia, het grote aanbod aan artiesten en muzikaal talent uit Haarlem en het initiatief Gitaarlem. Daarna was het de beurt aan de VINYL50-organisatie voor de officiële lancering van de hitlijst.

Het is voor het eerst in 28 jaar dat de officiële vinyl albumlijst in Nederland wordt gepubliceerd. In oktober 1986 hield de toenmalige albumlijst op te bestaan als ‘exclusief vinyl domein’: de verkoop van cd’s bepaalde vanaf dat moment meer en meer de albumlijst, totdat het in 1991 helemaal gedaan was met de lp. De lijst wordt samengesteld aan de hand van verkoopdata van onafhankelijke platenzaken, evenals de verkopen van ketens als Concerto/Plato en Velvet. De organisatie verwacht op korte termijn een nog verdere aanwas van zich aansluitende winkels.

Giel Beelen tijdens Vinyl 50. Foto door Pressrecord

Albumhoezen
Haerlems Bodem is blij met de komst van de VINYL50. Fijn om te zien dat er nog zo veel mensen zijn die de LP een warm hard toedragen. Stichting VINYL50 ziet vinyl als een duurzaam product met al haar aspecten van productie tot consumptie. Niet alleen artiesten, maar ook vormgevers, fotografen, typografen, drukkerijen, vinylperserijen, distributeurs en (independent) platenlabels hebben baat bij de bloei van deze industrie. Het is natuurlijk nog wel de vraag of tijden waarin albumhoezen als ware meesterwerken beschouwd werden terug zullen komen, maar met de komst van VINYL50 en Haarlem als Vinylstad zijn we wel op de goede weg. We weten ook zeker dat de Haarlemse creatieve industrie er klaar voor is om aan de slag te gaan met al die albumhoezen. Inspiratie genoeg!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here