Met Violence Against Women wordt wereldwijd gestreden tegen vrouwengeweld. Gedurende de zestiendaagse campagne Orange The World (start 25 november) wordt aandacht gevraagd voor strijd tegen vrouwengeweld. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld in haar leven te maken.

Violence against Women – ook Haarlem kleur oranje

Violence against Women
Empire State Building oranje verlicht

Tijdens Orange The World worden in meer dan negentig landen markante gebouwen of iconische plekken oranje verlicht. In 2017 waren dat o.a. Time Square, Empire State Building, het Christus beeld in Rio de Janeiro, de Brandenburger Tor in Berlijn, de Niagara-watervallen in Canada, de Tafelberg in Zuid-Afrika en de Pyramides en sfinx in Caïro. In Nederland werden het Vredespaleis, EYE en de Erasmusbrug oranje verlicht. Dit jaar doet ook Haarlem een duit in het zakje.

Grote of St.-Bavo kleurt oranje

Zondag 25 november zal de Grote of St.-Bavokerk op de Grote Markt vanaf 17.00 uur het decor zijn de opening van de campagne. Daar zal de toren van de kerk in oranje licht worden gezet. Deze zal gedurende zestien dagen verlicht blijven. Ook is er zondag een manifestatie waar onder andere Wethouder mevrouw Meijs zal spreken. Gedurende de zestien dagen is de Grote of St.-Bavokerk het kloppend hart en kun je er terecht voor informatie over onder andere hulpverlenende instanties. Ook staan er van dinsdag t/m zaterdagen tussen 14:00 en 16:00 uur vrijwilligers bij een informatiestand.

Zonta voor vrouwen

Zonta Kennemerland is onderdeel van Zonta International, een wereldwijd service-netwerk van vrouwen. De organisatie zet zich in voor ontwikkeling en vrijheid van vrouwen, zodat zij de kans krijgen om volwaardig mee te doen aan de maatschappij. Al vele jaren voert Zonta wereldwijd actie om geweld tegen vrouwen te stoppen (niet alleen huiselijk geweld, maar ook vrouwenhandel en bijvoorbeeld huwelijkse dwang zijn vormen van vrouwengeweld). De jaarlijkse terugkerende campagne Zonta Says NO is een wereldwijde actie in meer dan honderd landen die zestien dagen (25 nov – 10 dec) duurt. De dag staat bekend als Orange Day waarop wereldwijd steden oranje kleuren of monumentale gebouwen in de sinaasappelkleur worden gehuld. Deze kleur staat symbool voor een ‘zonnige toekomst zonder geweld’.

Wil je meer weten over Zonta of lid worden, check dan hun website.
Lees meer over acties tegen vrouwengeweld in dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here