Virtuoos! Heyboer, Hokusai en de perfecte cirkel van Giotto…

0
207

In de tentoonstelling Virtuoos! Israels tot Armando, die nog tot 3 november te zien is in Frans Hals Museum – Hal, draait het om meesterlijk, trefzeker en levendig schilderen. Virtuoos dus. In deze video legt Meike uit dat virtuositeit vele vormen heeft. Ontdek het verhaal over de hanen van Anton Heijboer én Hokusai, en hoe teken je eigenlijk net als Giotto een perfecte cirkel?

Virtuoos! Anton Heiboer

Anton Heyboer

Anton Heyboer werd geboren in 1924 op Sabang – Indonesie – als zoon van een werktuigbouwkundig ingenieur. Na op verschillende plekke in de wereld gewoond te hebben, keerde het gezin nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog terug naar Haarlem. In de jaren zestig begon Heyboers werk internationaal onder de aandacht te komen. Hij was een trouwe klant van Galerie Espace in Haarlem en nam deel aan verscheidene tentoonstellingen. Hij werkte echter niet aan zijn succes; van zijn in 1975 in het Stedelijk Museum Amsterdam tentoongestelde werken heeft hij na afloop vrijwel alles vernietigd door ze te overschilderen.

Virtuoos! Katsushika Hokusai

Zelfportet van Katsushika Hokusai (1843)

Katsushika Hokusai (1760-1849) was een Japanse prentkunstenaar, schilder en tekenaar. Hij hield zich vooral bezig met het maken van houtsnedeprenten, beter bekend als ukiyo-e. Hokusai heeft binnen alle genres van ukiyo-e gewerkt, maar het beroemdst werd hij door zijn landschapsafbeeldingen. Zijn leven vat de overgang samen van de elegantie in de prentkunst van de 18e eeuw tot het hoogtepunt ervan in de 19e eeuw. Tot zijn bekendste werken behoren De grote golf bij Kanagawa, de Zesendertig gezichten op de berg Fuji en zijn Manga.

Virtuoos! Giotto

Giotto di Bondone

Giotto di Bondone, was een Italiaanskunstschilder en architect, die leefde van 1266 of 1267 tot 1337, hoewel als geboortejaar ook wel 1276 wordt genoemd. Tot zijn vroegste werk wordt gerekend de cyclus van 28 fresco‘s, die het leven van Franciscus afbeeldt, in de Bovenkerk in Assisi, de Basilica di San Francesco. Hij maakte deze waarschijnlijk in de periode 1290-1295.

Bron teksten: Wikipedia

De tentoonstelling ‘Virtuoos! Israels tot Armando’ is nog tot en met 3 november 2019 te zien in Frans Hals Museum – Hal. Klik hier voor meer info.

Meer Haerlems Bodem? Lees ook over de tentoonstelling Stadsgezichten in het Kunst Centrum Haarlem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here