Kunstenaar Kees Visser is de winnaar van de Vishal Kunstprijs 2018. Waar hij een solotentoonstelling in de Vishal en een geldbedrag mee heeft gewonnen. De Vishal Kunstprijs is een prijs die één keer in de twee jaar wordt weggeven. De jury waardeerde de stijl en de consequente manier waar Visser zijn kunst mee opbouwt en voortdurend nieuwe ruimte creëert.

Vishal Kunstprijs 2018
Bron: De Vishal

De Vishal Kunstprijs 2018

De Vishal Kunstprijs is in 2011, op initiatief van De Vishal en financieel mogelijk gemaakt door Rabobank, in het leven geroepen. Het is de eerste en enige prijs in Haarlem voor hedendaagse kunst. De prijs bestaat uit een solotentoonstelling in de Vishal en een geldbedrag van € 2.500. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en wisselt tussen Oeuvreprijs, Prijs voor Jong talent en Mid-Oeuvreprijs. Eerdere winnaars van de Vishal Kunstprijs waren Kees Bierman (oeuvre), Annesas Appel (jong talent) en Ronald van der Meijs (mid-oeuvre).

De jury bestond dit jaar onder andere uit Ann DeMeester, Lex ter Braak en Roy Villevoye. De prijsuitreiking vindt plaats in de Vishal tijdens de opening van de solotentoonstelling van Kees Visser op zondag 16 december 2018. De tentoonstelling is te zien vanaf 15 december 2018 tot en met 13 januari 2019.

Vishal Kunstprijs 2018
Bron: De Vishal

Kees Visser

Sinds het begin van zijn carrière kenmerkt zich het werk van Kees Visser door een onderzoek naar kleur en vorm. Aanvankelijk met woorden, gestencilde letters of gevonden teksten, maar al snel vertoonde zijn kunst verkenningen van kleuren, texturen en vormen. Vanaf de jaren negentig wordt zijn werk meer minimalistisch. Monochrome schilderijen op papier tonen een enkele gekleurde vorm, bijvoorbeeld een trapezoïde, een scheve of brede rechthoek, geometrische lijnen op een witte achtergrond. Later ontwikkelde hij een methode om deze monochrome schilderijen een geruwd oppervlak te geven, een benadering die hij nog steeds gebruikt en inmiddels een bekend kenmerk van zijn werk is geworden.

Vishal Kunstprijs 2018
Bron: De Vishal

Wereldwijde exposities

Visser heeft geëxposeerd in onder meer IJsland, Nederland en Frankrijk. Hij heeft site-specifieke muurschilderingen en monumentale installaties gemaakt, zoals die in een kapel in Thouars (2006), op de Eglise Saint Eustache (2007) en voor het Musée Bourdelle (2010) in Parijs. Overzichtstentoonstellingen van zijn kunst werden gehouden in Museé Matisse, Le Cateau-Cambrésis, (2009) en in de National Gallery of Iceland (2013). Zijn werk is te vinden in verschillende publieke en private collecties.

De Vishal

De Vishal biedt ruimte voor beeldende kunst in Haarlem. Met circa honderdvijftig aangesloten leden zijn zij de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium.

Wil je meer kunst? Check dan dit artikel

Header foto van www.kunstcentrumhaarlem.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here