De bruisende Vita neemt je mee in haar wereld, waar zij strijdt om liefde en vrijheid. Een wereld die kantelt en waarin ze springt van wand door wand. Beweegt de wereld haar of zij haar wereld?

De beeldende voorstelling Vita speelt zich af in een bijzonder pop-up decor, waarin drie acrobaten elkaar ontmoeten. Zij tarten de zwaartekracht en voeren je mee in een belevenis vol dans, illusie en surrealisme. Boost Producties experimenteert al jaren in de cross-over van circus en theater. Ze maken verrassende voorstellingen in het genre nieuw circus, waar de succesvolle productie Man met Hoed van vorig seizoen een goed voorbeeld van is. Op Festival Onderstroom werd deze zomer een preview van Vita gepresenteerd en reageerde het publiek zeer positief. Volgens de PZC is het een voorstelling met ‘knappe acrobatische dans in ingenieus decor dat optimaal wordt benut’. Vita gaat op vrijdag 15 september in de Toneelschuur te Haarlem in première, waarna de veertig voorstellingen tellende tournee langs diverse Nederlandse theaters gaat.

De voorstelling

Het idee van de voorstelling is vorig jaar ontstaan na de opgraving en herbegrafenis van Richard de Derde, die over de gehele wereld bekend staat als een bloeddorstige gebochelde bruut. Deze reputatie is vooral te danken aan Shakespeare, die hem wereldberoemd maakte met zijn toneelstuk De tragedie van Richard de derde. Sindsdien kropen duizenden acteurs (waaronder Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat) over de hele wereld al in zijn misvormde huid. De een met een wijnvlek, de ander met een houten poot, maar altijd ontvouwt het toneelstuk van Shakespeare zich op precies dezelfde manier: Richard de kreupele psychopaat vermoordt zijn complete familie om valselijk de troon van Engeland te bestijgen en jammerend om een paard wordt hij gedood op het slagveld. Wart Kamps speelt die smadelijke geschiedvervalsing weg uit de boekenen laat met zijn voorstelling eindelijk de echte Richard zien. Zwaargetekend en gekwetst vecht deze zich vrij uit de vijfhonderd jaar oude leugen waarin hij zit opgesloten. Een voorstelling over hoe geschiedenis fictie werd en fictie geschiedenis.

Credits

Regie: Lennie Visser
Spelers/acrobatiek: Marieke Thijssen, David Mupanda, Wilko Schütz
Dramaturgie: Pol Eggermont
Toneelbeeld: Jelle Engel
Toneelbeeld uitvoering: Peter Bedner, Gunnar Bech
Geluid: Wim Conradi, Bauke Moerman
Licht: Maarten Verheggen
Kostuumontwerp: Susann Rittermann
Première vr 15 sep/ 20:30/ Toneelschuur/ Haarlem
Vita speelt tevens wo 13, do 14 (try outs) en za 16 sep in de Toneelschuur.
Meer informatie en de complete speellijst: www.boostproducties.nl/ www.allesvoordekunsten.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here