Ik stond bij de douane van Schiphol. De douanemedewerker maakte een praatje met me en vroeg waar de reis naartoe ging.“Ik ga naar Lissabon”, zei ik. Hij keek naar de mensen om mij heen en antwoordde ongelovig: “Ga je alleen?” Ik glimlachte en knikte, waarop zijn antwoord was: “Wat zielig!” Ik wist niet goed hoe ik moest reageren, aangezien ik nogal overdonderd werd door zijn mentale stijfheid.

Ik kan het de vriendelijke man niet kwalijk nemen. Of we het nu willen of niet, iedereen heeft (on)bewust vooroordelen die voortkomen uit positieve of negatieve stereotypen. Ik reis graag alleen. Dit betekent echter niet dat mensen die alleen reizen zielig zijn, geen vrienden hebben of op zoek naar zichzelf zijn. Ik reis alleen, omdat ik dan even geen rekening met iemand anders hoef te houden en ik graag uit mijn comfortzone stap. Buiten dat, kom je genoeg mensen op reis tegen en ben je dus praktisch nooit alleen.

Onze hersenen hebben dagelijks veel te verduren en om die chaos in ons hoofd te organiseren, categoriseren we er maar wat op los. Ons onderbewustzijn creëert daardoor oordelen over uiterlijke kenmerken, sociale status, culturele achtergronden en gedragingen van een bepaalde groep mensen. Hierdoor worden automatisch deze oordelen toegeschreven aan alle individuen die tot diezelfde groep behoren. Het stomme is dat dit niet op feiten gebaseerd is en dat deze generalisaties klakkeloos door iedereen worden overgenomen. Wij mensen zijn helaas kuddedieren. Wellicht komt een bepaald oordeel voort uit een persoonlijke ervaring, maar dit geeft ons nog niet het recht om meteen iedereen over één kam te scheren. Zeg nou zelf, zijn nou echt alle Spanjaarden lui, alle vrouwen slecht in autorijden en alle millenials verwend?

Het hebben van een bepaald vooroordeel beïnvloedt de manier waarop wij iemand zien en behandelen. Ben je wel eens in een situatie terechtgekomen waarin je een persoon volledig verkeerd hebt ingeschat? Juist, niet cool. Het is dus belangrijk dat we ons bewuster worden van onze vooroordelen, want dit kan tevens leiden tot discriminatie. Wij mensen zijn bang voor het onbekende en doordat wij niet weten wat we van een ander persoon kunnen verwachten. Maar waar wij mensen dan ook verschillend in zijn, verschillen zijn er juist om te omarmen. Hoe heerlijk zou het zijn oordeelvrij te kunnen leven? Train jezelf, wees open-minded en probeer een persoon écht te leren kennen voordat je een oordeel velt.

Ik schrijf deze column met een glimlach op mijn gezicht. In Lissabon. Lekker alleen. Want lang leve de diversiteit!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here