Lachen, kippenvel (letterlijk en figuurlijk) en her en der een enkele traan: Haerlems Bodem was afgelopen weekend bij de prachtige voorstelling VISWIJF op landgoed Elswout! De Haarlemse toneelgroep Lava (TgLava) speelde voor een uitverkocht Elswout en werd getrakteerd op een staande ovatie van het publiek.

Locatietheater met pop-up koor

Wie de festival vibe al te pakken heeft, vindt dit soort voorstellingen vast ook heel leuk. Lekker van tevoren een biertje drinken in de openlucht (bij een tijdelijke buitenbar van café Het Wapen van Kennemerland). We kregen voordat de voorstelling begon van een jongen wat van de historie uit de omgeving te horen tot zijn verhaal bruut onderbroken werd door drie kakelende Gooise wijven. Met een licht gevoel van spanning hobbelde de hele club achter ze aan, de voorstelling was begonnen! Speciaal voor deze voorstelling was een pop-up koor samengesteld die verkleed als visvrouwen voor ons aan de overkant van de vijver stond te zingen. Zo’n mooi begin dat de witte zwaan die precies op dat moment langs kwam zwemmen bijna nep leek 😉

Voorstelling VISWIJF

Zeulen met manden vol vis

VISWIJF is geïnspireerd op onder meer de route van Zandvoort, via Overveen naar de markt in Haarlem die door de visvrouwen (zogenoemde visloopsters) vroeger werd afgelegd. Ze liepen met 40 (!) kilo vis in grote rieten manden op hun rug. Wij leerden dat er zelfs een kousenpaal was bij de duinen, waar de vrouwen hun kousen en schoenen aan- of uittrokken. Ze mochten hun mannen niet uitzwaaien want dat bracht ongeluk. Zelf mochten ze ook niet op het schip komen. En dat ze wel van een neutje hielden bij café de stinkende emmer (café Het Wapen van Kennemerland in Overveen). Het klinkt misschien ontspannen, beetje wandelen (oké, wel met zware bagage) en drankjes drinken onderweg. Uit de voorstelling bleek dat het in die tijd een keihard bestaan was voor de visvrouwen. Hun to do list was eindeloos, je kon zomaar zwanger zijn van iemand die eigenlijk op iemand anders verliefd was. En niet te vergeten dat vis vangen op zee voor hun mannen, broers en zoons ook niet zonder gevaren was.

Gooise vrouwen met een wijntje teveel op

Liesbeth Rood, Jiske Gunkel en Marije Scheerder van Toneelgroep Lava hebben vol overtuiging laten zien wat ze waard zijn. Verschillende rollen en typetjes die in hoog tempo afgewisseld worden: Gooise vrouwen met een wijntje teveel op, jaren ’80 en ’90 viswijven die flauwe moppen tappen en gaan zingen en uiteraard de visvrouwen van heel vroeger in Zandvoort met typische achternamen als Paap, Koper, Meij of Visser. Een theatervoorstelling meemaken in het bos terwijl op de achtergrond de merels fluiten vond was top. Laten we hopen dat TgLava nogmaals door een thema in onze regio geïnspireerd raakt en hier een voorstelling over maakt. Haerlems Bodem heeft wel ideeën voor leuke locaties, jij ook?

De voorstelling VISWIJF is nog te zien op Land van Fluwel (dat ligt aan de Noord Hollandse kust bij het plaatsje St. Maartenszee) op 30, 31 mei en 1, 7, 8, 9 juni. Je kunt ook een combi kaartje kopen met diner erbij.

Ga voor meer informatie en kaartjes naar de site van TgLava

Benieuwd naar de trailer van deze voorstelling? Zie hier ons bericht over de aankondiging van deze voorstelling

Foto’s: Rob Ouwerkerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here