Voortuin is een onafhankelijk maandblad dat verschijnt in Haarlem, Leiden en Amsterdam. We zouden graag omschrijven hoe Voortuin is, maar het punt is; dat kunnen wij niet. Daarom heeft Voortuin een eigen column op Haerlems Bodem. Lees het, like het wel of niet… Een punt is gemaakt!

(gebaseerd op een waargebeurd verhaal)

Er is grote consternatie op de redactie van Uitgeverij van Uitschot. Het laatste boek van bestseller/auteur Laurens Houtkooper is zojuist door de drukker gebracht. De persen hebben de hele nacht aangestaan. De oplage is groot; men verwacht er veel van. De auteur is speciaal naar de uitgeverij gekomen. De boeken worden uitgepakt, de redacteurs feliciteren elkaar. Iedereen staat druk te bladeren. Het boek ziet er erg mooi uit. De stagiair Adriaan Keur ontdekt de fout als eerste. In het colofon staat een verkeerde rubrieksindeling vermeld. In tienduizendvoud wordt het boek aangeduid als non-fictie, terwijl het een literaire roman betreft!

Houtkooper is zichtbaar geïrriteerd. De auteur staat bekend om zijn perfectionisme. Contractueel kan hij eisen dat de gehele oplage vernietigd wordt. Bovendien is er vanuit andere uitgevers veel interesse om Houtkooper uit te kopen. Een blunder als deze zou weleens de druppel kunnen zijn. De verantwoordelijke hoofdredacteur staat het huilen nader dan het lachen. De schrijver en de directeur van Van Uitschot trekken zich terug in een kantoor om te overleggen. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Het zou vreselijk zijn voor de uitgeverij als dit niet opgelost wordt.

Met ernstige blik komen de mannen uit het kamertje. Er is een oplossing gevonden. De rubrieksaanduiding zal niet worden aangepast. In plaats daarvan zal de referentiële functie van het boek met terugwerkende kracht ‘gerecontextualiseerd’ worden. Dit komt erop neer dat het gehele boek nagespeeld zal worden in de echte wereld, waarbij de stagiair Adriaan Keur zo dicht mogelijk de gevoelens van de protagonist dient te benaderen.

Voortuin is in Haarlem verkrijgbaar bij The Irrational Library en Athenaeum Boekhandel. Je kan ook  een abonnement nemen op dit kekke maandblad! Als je een mail stuurt met je adresgegevens naar voortuin@makisart.com, krijg je een mailtje met betalingsspecificaties terug en kun je voor vijf keer van voortuin genieten zonder de deur uit te hoeven. (Kosten, slechts 17 euro.) Weet je nog steeds niet wat Voortuin is? Maakt niet uit, blijven lezen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here