Voortuin is een onafhankelijk maandblad dat verschijnt in Haarlem, Leiden en Amsterdam. We zouden graag omschrijven hoe Voortuin is, maar het punt is; dat kunnen wij niet. Daarom heeft Voortuin, voortaan een eigen column op Haerlems Bodem. Lees het, like het wel of niet…       Een punt is gemaakt!

Het was een koude dag in maart toen de jongens, allemaal woonachtig in de Koningstraat te Haarlem, de slaap uit hun ogen wreven. In de woonkamer aangekomen zagen zij tot hun schrik een stel barbaarse kerels voor het raam, die zich hard in het zweet werkten. Zoveel arbeidslust waren de jongens niet gewend op de vroege middag. Daarnaast bevond de woonkamer zich op de eerste verdieping, waardoor de nabijheid van dit tafereel het een surrealistisch tintje gaf. De mannen sloegen met grote hamers op het bouwwerk dat hen ondersteunde, zo hoog boven de stoep. De mannen bouwden een bouwsteiger.

Ik was een van die jongens en in het begin had ik een schijthekel aan die rotsteiger. Niet alleen ontnam het bouwsel alle lichtinval, ook het uitzicht werd er niet beter op. Daarnaast kreeg ik altijd het gevoel dat de bouwvakkers mij beoordeelde. Als ik ’s middags nog in mijn onderbroek voor de tv zat bijvoorbeeld. Ze moeten ons allemaal een stel luie flikkers hebben gevonden. Daarnaast pisten ze ook op de wc-bril. En deden ze de toiletdeur niet dicht. En het huis lag vol met stof en zand. En ze hielden urenlang koffiepauze op zolder, vanwaar ik ze in mijn bed kon horen. Het waren gewoon een stelletje eikels, en de steiger was kut.

Natuurlijk beloofde de huisbaas dat de verbouwing niet lang zou duren. Maar de dagen werden weken, de weken werden maanden, en daar bleef het wel bij maar alsnog zijn zes maanden best lang. Toch zorgde de steiger niet alleen voor kommer en kwel. Er gebeurde ook wel eens wat leuks dankzij dat palengevaarte. Zoals de avond dat drie pubermeisjes de steiger opklommen. Geïnspireerd door een film over het verleggen van je grenzen, hadden de meisjes besloten hun leven om te gooien. Try before you die. Ze zijn de staat opgegaan en deden het eerste de beste dat in ze opkwam. Ze klommen onze steiger op. Met enige verbazing zag ik plotseling een baldadig pubermeisje voor mijn raam, even later gevolgd door haar twee vriendinnen. We hebben op de steiger een biertje met ze gedronken, waarna ze giechelend weer de nacht in verdwenen.

Dit moet het keerpunt zijn geweest. Het werd weer zomer en de steiger veranderde in een dakterras. Na een dronken middag in het park, werd het een gewoonte om daarna de laatste zonnestralen nog even mee te pakken op de steiger. Ook na het uitgaan klommen we omhoog om in het eerste ochtendlicht nog een laatste biertje te drinken. De zomer hield aan en uiteindelijk deed ik alles op de steiger. Uitkijkend over de stad werd er geluncht, gefilosofeerd, versierd, getript en de liefde bedreven. De steiger bood een zeer inspirerende plek, hoog boven het winkelend plebs. Een ivoren toren van staal.

Tot op een ochtend weer zonlicht in de woonkamer viel. Desondanks was het een donkere dag. Zo plotseling als de bouwsteiger was verschenen, was hij ook van ons heen gegaan. Het enige dat nog deed herinneren aan de stalen constructie was het bouwstof in de huiskamer en de pislucht in het toilet.

Nu, zes maanden later, kun je op een dronken avond aan het begin van de straat gaan staan, en met dichtgeknepen ogen de steiger nog zien staan. Bovenaan de gevel zie de plek waar de zomer werd gevierd. Waar het hedonisme hoogtij vierde. Waar de Koningstraat eindelijk een troon had.

Ik kan niet wachten tot de volgende verbouwing.

Voortuin is in Haarlem verkrijgbaar bij The Irrational Library en Athenaeum Boekhandel. Je kan ook  een abonnement nemen op dit kekke maandblad! Als je een mail stuurt met je adresgegevens naar voortuin@makisart.com, krijg je een mailtje met betalingsspecificaties terug en kun je voor vijf keer van voortuin genieten zonder de deur uit te hoeven. (Kosten, slechts 17 euro.) Weet je nog steeds niet wat Voortuin is? Maakt niet uit, blijven lezen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here