Vos Supermarkten heeft de eerste Participatieprijs 2018 voor werkgevers in de regio Zuid-Kennemerland gewonnen. De onafhankelijke jury verkoos dit regionale retailbedrijf boven drinkwaterbedrijf PWN en textielservicebedrijf Newasco Van Houten. Vos onderscheidt zich op het gebied van ‘inclusief werkgeven’, wat een succesvol human Resource Management-beleid is voor het aan het werk helpen en houden van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Participatieprijs

De jury oordeelt dat “de drive om mensen uit de doelgroepen Participatiewet, Wajong en Doelgroepregister in te zetten bij Vos voortkomt uit een sterk intrinsieke motivatie”. Binnen het bedrijf werken ze (onder begeleiding van teamleiders) in reguliere en fulltime functies. Ze maken met hun werkzaamheden volwaardig deel uit van de arbeidsorganisatie. Ook is het bedrijf actief met taalcursussen, werkstages, scholierenprojecten en praktijkcolleges.

Vos Supermarkten 

Vos Supermarkten is eigendom van twee ondernemersechtparen. Onder het bedrijf vallen vijf franchisevestigingen van Albert Heijn in Haarlem (drie vestigingen), Koog aan de Zaan en Zaandijk; drie Gall & Gall slijterijen en een Etos drogisterij. Er werken totaal bijna zeshonderd medewerkers. De dagelijkse leiding is in handen van Masha Vos. Zij ontving tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Grote Vermaning Kerkzaal in Haarlem de prijs uit handen van juryvoorzitter Gea Kuiper, onder toeziend oog van ruim honderd gasten. 

PWN en Newasco Van Houten ook benoemd

De jury had ook lovende woorden voor PWN en Newasco Van Houten. PWN heeft een lange traditie met aanstellen van participatiemedewerkers. Opvallend is dat bij PWN het aanstellen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanzelfsprekend is. Ze zijn bij het drinkwaterbedrijf ook in heel diverse functies werkzaam. Ook Newasco Van Houten heeft een lange staat van dienst met ‘inclusief werkgeven’. Medewerkers uit de doelgroepen voelen zich thuis in dit familiebedrijf dat dik tweehonderdtwintig jaar oud is. Van Houten besteedt ook al jarenlang werk uit aan sociale onderneming Paswerk. De jury spreekt in haar juryrapport grote respect en waardering uit voor de drie bedrijven.

Moeilijk keuze

De opdracht om één winnaar uit te kiezen was geen sinecure. Uiteindelijk heeft de jury unaniem voor Vos Supermarkten gekozen. De prijs is een initiatief van het Werkgevers Servicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond. Ze is bedoeld om werkgevers te stimuleren tot ‘inclusief werkgeven’. Meer informatie staat op www.participatieprijswerkgevers.nl. De prijs zal vanaf nu jaarlijks uitgereikt worden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here