Bevrijdingsdag 2017. De Hout is, naar jarenlange traditie, opnieuw volgestroomd met duizenden mensen die samen de vrijheid komen vieren onder het genot van een glaasje, goede muziek en elkaar. Haerlems Bodem struinde de hele dag door het publiek en vroeg mensen naar hun gedachtes over vrijheid.

Normaal en toch bijzonder

Margareth (57) en Eveline (25) zitten samen, met de ruggen tegen een boom, een drankje te drinken. Eveline zegt: “Vrijheid is iets normaals, dat eigenlijk heel bijzonder is. Je moet je er bewust van blijven en anderen met respect behandelen.” Margareth: “Ja, maar dat respect moet ook wederzijds zijn. Vrijheid is kwetsbaar. Omdat iedereen de wereld vanuit zijn eigen waarheid beschouwd, ontstaat de neiging om ‘anders-denkenden’ te willen veranderen. We hebben jaren moeten vechten, voor vrouwen die na het huwelijk mochten werken, mochten stemmen of alleen erop uit mochten. Die vrijheid mogen we nooit meer opgeven… voor niemand.

Vrijheid is vriendschap. #vrijheidgeefjedoor #haarlem #bevrijdingspop #bpop17 #haerlemsbodem 📷: @misslena2u

Een bericht gedeeld door HAERLEMS BODEM (@haerlemsbodem) op

Vechten voor vrijheid?

De vechtlust om verworven vrijheid te verdedigen blijkt groot onder de aanwezigen. Vooral onder veel jongeren die zonder blikken of blozen aangeven geen geweld te schuwen wanneer een externe autoriteit hen zou proberen te onderdrukken. Maar ook Willem (48) en Jan (48) zeggen hun vrijheid tot de dood te bevechten als het nodig is. Ze maken zich zorgen over de ontwikkelingen op het wereldtoneel. “Europa wil te veel macht uitoefenen op de omliggende landen. Vind je het gek dat Rusland en Turkije daar negatief op reageren.” Willem, die beroepsmilitair was in de jaren ’80, vertelt dat in die tijd ‘vechten voor vrijheid’ bijna werd gepropagandeerd. Dat ging heel ver en klopte ook weer niet, vindt hij. Joey en Verona zeggen dat ze het eigenlijk niet weten. “Vooraf zeg je altijd dat je zou vechten, maar als het echt zover is weet je pas hoe je gaat reageren.

Op de vraag wat je zou doen als een of andere superautoriteit zou bepalen dat we allemaal ineens alleen nog maar rode truien zouden mogen dragen (om maar een voorbeeld te noemen), spreekt iedereen zich nagenoeg gelijk uit: Absoluut niet! Sterker nog; juist gaan provoceren en alleen nog maar felblauwe truien dragen! Een aantal mensen zegt wel dat het er vanaf hangt in welke mate de opgelegde regel hun persoonlijke waarden aantast. En of hun fysieke veiligheid in gevaar is.

Moeilijk te herkennen als je niet beter weet

Wat ook opvalt is dat veel mensen zich bewust zijn van het feit dat ze geen idee hebben hoe het is om niét vrij te zijn. Dat maakt het lastiger om te bepalen wat vrijheid dan daadwerkelijk voor je betekent. Anna, 15 jaar, zegt dat voor haar vrijheid betekent dat je niet binnen de kaders van een ander hoeft te leven. Voor Robert is vrijheid het recht om anders te mogen zijn. “Veiligheid,” vindt Tycho van 17. “Het feit dat we hier met zoveel mensen gewoon kunnen rondlopen zonder heel veel politie is toch geweldig!

Drew en Birka uit Canada zijn met hun kinderen op vakantie in Nederland en stuitten per ongeluk op het festival. Voor hen is vrijheid de mogelijkheid om te kunnen reizen en hun kinderen diverse kanten van de wereld te kunnen laten zien. “Kids change your view on life and also on freedom. You want them to grow up and freely choose their education and profession. And also have the freedom to express their opinion, even if it’s unpopular.” Leuk detail is dat Drew een geboren Canadees is en Birka is Duitse.

Jan (56) en Corry (51) zitten op een bankje in een zeer waterig zonnetje. Corry zegt dat ze zich echt niet altijd vrij voelt. “Er zijn zoveel regeltjes en mensen waar je rekening mee moet houden.” Ze zijn zich de laatste tijd steeds meer bewust van de kwetsbaarheid van vrijheid. “Door alles wat je hoort in het nieuws wordt je toch voorzichtiger. Ik zou nu niet zo snel naar Parijs of Turkije op vakantie gaan.

Draagt Bevrijdingspop bij aan ‘bewust vrijheid ervaren’?

Voor Jamie (vandaag 21 geworden), Kay, Melis, Joy en Ainon niet. “Het is gewoon een leuk feestje. Ik denk er niet echt over na. Op 4 mei, tijdens de herdenking wel een beetje,” zegt Joy. Yordi (22) vindt dat, om vrijheid door te geven aan de volgende generaties, een bevrijdingsfestival juist wel belangrijk is. “Je moet alleen wel zorgen dat mensen weten wat ze vieren en het niet alleen maar zien als een of ander feest om niks.

Recht of voorrecht?

‘Een recht’ zeggen de meeste jongeren; ‘een voorrecht’ zeggen de meeste oudere bezoekers. “Het zou een recht moeten zijn, maar uiteindelijk is het een voorrecht. Al zijn we ons daar bijna niet van bewust,” zegt Tycho. Monique (34) is met haar dochter Lou (3,5 maanden) ook aanwezig. Lou draagt een gigantische koptelefoon op haar kleine hoofdje met een wit mutsje er overheen. Ze ligt genoeglijk tegen de borst van haar moeder en lijkt zich prima te vermaken. Op de vraag wat Monique haar dochter wil meegeven over vrijheid, zegt ze: “Vrijheid is een voorrecht; daar moet je dankbaar voor zijn.

Bekijk alle foto’s van de geïnterviewden en andere bezoekers van Bevrijdingspop 2017 op onze Instagrampagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here