De avond valt in de Hout terwijl Jungle by Night het Jupilerpodium laat schudden. Voorafgaand treft Haerlems Bodem de negenkoppige band. Uit een lijst van tien vragen mogen de mannen er drie uitzoeken om te beantwoorden. Alles in het kader van de vrijheid. De drie ‘mooiboys’ (volgens hun manager) zijn de uitverkorenen.

HB: Ben je met het thema ‘vrijheid’ bezig op het podium?

Ko: “Ja, wij zijn heel blij dat we zoveel vrijheid hebben om muziek te maken, want dat is namelijk niet overal op de wereld zo. We zijn enorm bevoorrecht dat we altijd op leuke plekken mogen komen, deel uit maken van het feestje en daar iets aan bijdragen met onze muziek. Ik voel mezelf altijd heel vrij op het podium. Dat past ook wel bij ons. We houden ons niet aan de regels en daarmee wil ik niet zeggen dat we een soort mega punkband zijn. Meer in de zin van dat we altijd zelf precies doen waar we zin in hebben in de muziek. En dat het lukt en aanslaat is heel fijn. En het is juist extra leuk om hier te spelen. En deel te zijn van een feestdag. We hebben nu al een poosje niet gespeeld dus dat is vooral heel leuk. Met z’n allen bij elkaar. Daar hebben we voornamelijk heel erg naar uit gekeken.

HB: Voel jij je altijd artistiek vrij?

Gino: “Ik ben heel blij dat ik artistiek vrijheid heb. Ik kan inspiratie halen uit alle muziekstijlen en er uiteindelijk mijn eigen ding mee doen. Niet aan regeltjes gebonden te hoeven zijn hoe het zou moeten. Vooral in zo’n band als Jungle by Night gebruiken we alle inspiratie die we maar kunnen krijgen. Dat is te gek. We maken juist muziek die door niemand anders wordt gemaakt. Niet mainstream. En dat betekent ook dat je niet altijd het grootste publiek kan bereiken maar de mensen die er zijn, zijn wel speciaal voor jou gekomen. Dat dingen die jij tof vindt om te spelen wordt gewaardeerd door mensen over de hele wereld is echt te gek. Het verbaast me nog altijd dat mensen in het buitenland onze eerste single van zeven jaar geleden hebben.

HB: Hoe is het om op Bevrijdingspop te staan?

Peter: “Nou, we zijn niet klaar, we zijn nog niet eens begonnen. Dus daar kan ik geen antwoord op geven. Maar we hebben er allemaal heel veel zin in. Het is heel leuk om hier te staan. Nu is het allemaal heel heftig in de wereld en heel veel mensen die helemaal niet vrij zijn. Het is mooi om daar met z’n allen bij stil te staan en vrijheid te vieren. Dat wij er kunnen zijn om mensen chill te laten voelen. Waar we ook zijn. We hebben laatst gespeeld voor een aantal Syrische vluchtelingen en het is mooi om mensen zich goed te laten voelen. Na de aanslagen in Parijs waren mensen ook heel dankbaar dat wij toch nog in Frankrijk kwamen spelen. Terwijl wij dachten; juist nu moeten we gaan. Zij hadden het ook wel nodig, even weg van de terror. En dat ze niet bang zijn om wel naar dit soort evenementen te gaan. Een soort middelvinger naar alle aanslagplegers.

Uitwerking: Anjuli Veltman

Fotografie: Jaap Kroon

Foto-edit: Wiebrig Krakau

Lees ook de andere interviews: Tony Clifton | Radio Eliza | PYN | Rilan and the Bombardiers | Indian Askin | Rondé | Mantra

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here