Premier Mark Rutte heeft het bevrijdingsvuur ontstoken; Bevrijdingspop 2017 is spetterend van start gegaan. Aan de andere kant bij het Jupilerpodium, terwijl Tony Clifton speelt, schuift Haerlems Bodem aan bij PYN. Uit een lijst van tien vragen mogen de dame en heren drie vragen uitkiezen om te beantwoorden. Alles in het kader van de vrijheid.

HB: Ben je met het thema bezig op het podium?

Pien: “Ja, en hopelijk zie je dat straks ook. De titel van de EP is ‘The Water’ en in de eerste videoclip zie je dat ook terug. Ik probeer het op het podium terug te laten komen qua licht met aqua-achtige kleuren. We hebben vandaag speciaal een peaceflag mee genomen in diezelfde kleuren. En ik heb kleding aan van de Haarlemse ontwerpster Karel & Kees. Het is heel tof dat je je vrij voelt om ook iets met kleding te doen, en met foto’s en video. Dat het allemaal weer bij elkaar komt. Daarin voel ik mij ook heel artistiek vrij.

HB: Wat is voor jou een teken van ultieme vrijheid?

Job: “Gewoon het feit dat we hier kunnen staan en muziek kunnen maken. Ook al staan er betonblokken en vrachtwagens om ons te beschermen, we hebben wel de vrijheid om ons hier te uiten zoals we dat zelf willen. Zo’n dag als vandaag verbindt ook. Je maakt samen deel uit van die vrijheid. In de auto hierheen dacht ik; je speelt en je doet je ding maar eigenlijk is die onderliggende gedachte heel mooi om in het hoofd te houden terwijl je daar voor de mensen staat te spelen.

HB: Hoe zou je vrijheid uitbeelden?

Wick: “Hoe ik het zelf zou uitbeelden… ik zou meer denken; hoe wordt vrijheid uitgebeeld? Ik denk dat het is dat mensen kunnen zijn wie ze willen zijn. Of je nou op hetzelfde geslacht valt of een ander geloof hebt of niet. Dat maakt niet uit. En ook weet dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is en je daar bewust van bent. Dat dat een manier is om naar die vrijheid te streven. Dat was in de Tweede Wereldoorlog natuurlijk niet zo. Als je bijvoorbeeld gehandicapt was, werd je al opgepakt. Dat is wel erg. Recent heb ik nog mee gemaakt dat mensen een gehandicapte in zijn bijzijn na gingen doen. Ik vind het naar als dat gebeurt. Dat is niet goed. We moeten hopen dat het zo blijft dat er mensen zijn die vrij zijn en anderen accepteren zoals ze zijn.

Uitwerking: Anjuli Veltman

Fotografie: Jaap Kroon

Foto-edit: Wiebrig Krakau

Lees ook de andere interviews: Tony Clifton | Radio Eliza

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here