Radio Eliza is al lekker vroeg aanwezig in de backstage van Bevrijdingspop. Alleen de bassist laat even op zich wachten, maar is gelukkig wel op tijd voor de foto. Ondertussen loopt manager Jaap rond in een banaankleurig pak. Uit een lijst van tien vragen mag de band er drie uitkiezen die ze willen beantwoorden. Alles in het kader van de vrijheid.

HB: Welke rol speelt optreden in ‘de thuisstad’ op deze dag?

Gilles: “We gaan al van jongs af aan naar Bevrijdingspop, en hebben er altijd goed feest gevierd. Altijd dachten we: hier willen we ook een keer staan.

Morris: “Haarlem wordt door mensen zoals bijvoorbeeld Joshua Baumgarten van de Irrational Library neergezet als een stad met een hele actieve bandjescultuur. Daarom vind ik Haarlem ook zo leuk. We wonen al hier al bijna ons hele leven.

Gilles: “Het valt me op dat er dit jaar, zeker op het Jupilerpodium, veel toffe Haarlemse bands staan.

Morris: “Eigenlijk is Bevrijdingspop altijd heel goed geprogrammeerd, er spelen altijd hele vette bands.

HB: Komen er meer mensen vandaag voor jullie dan wanneer je ergens anders zou spelen?

Gilles: “Ja en nee. Mensen uit Haarlem komen sowieso toch wel. Dat hoop ik tenminste wel.

HB: Wat betekent vrijheid voor jou?

Twan: “Vrijheid betekent voor mij dat ik kan doen wat ik wil. Ik ben vrij om te gaan en staan waar ik wil en mijn droom kan verwezenlijken. Dat is in mijn geval muziek maken.

Jasper: “Ik hoorde laatst een verhaal over kindjes in Afrika die op een vuilnisbelt eten bij elkaar moeten zoeken om te overleven. Toen dacht ik wel; wat is het toch bizar dat ik kan doen wat ik wil en ik mijn leven kan inrichten zoals ik wil. Dat is niet iets waar je altijd bij stil staat. Ik realiseerde me op dat moment dat dat echt wel speciaal is.

HB: Ben je met het thema bezig op het podium?

Morris: “Jazeker, ik heb echt gevoel dat het een bepaalde lading heeft.

Gilles: “Zeker gisteren, tijdens de twee minuten stilte ging ik daar ook even goed over nadenken. Het voelt toch wel heel bijzonder dat we vandaag dit mogen doen hier. We hebben in onze set wat ‘vrijheids-elementen’ aangebracht.

Morris: “We hebben een intro gemaakt waarbij een stem ons aankondigt. En daar hebben we specifiek een deel in gedaan dat over vrijheid gaat. Het is een bijzonder moment dus dan willen we ook wel iets speciaals doen.

Uitwerking: Anjuli Veltman

Fotografie: Jaap Kroon & Félice Hofhuizen

Foto-edit: Wiebrig Krakau

Lees het interview met Tony Clifton.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here