Het grasveld bij het Houtpodium staat alweer vol tot aan het provinciehuis. Het bruisende optreden van Rilan & the Bombardiers doet de grijze lucht even vergeten. Haerlems Bodem vangt frontman Rilan direct erna op achter het podium. Uit een lijst van tien vragen mag hij er drie uitkiezen om te beantwoorden. Alles in het kader van de vrijheid. En Rilan geeft deze vrijheid weer terug aan Haerlems Bodem.

HB: Voel jij je altijd artistiek vrij?

Rilan (resoluut): “Ja. Altijd.

HB: Je zal nooit concessies doen?

Rilan twijfelt even. “Nee. Soms kan je concessies omarmen. Maar ik heb altijd de vrijheid om ‘nee’ tegen concessies te zeggen. En die vrijheid neem ik dan ook.

HB: Ben je met het thema ‘vrijheid’ bezig als je op het podium staat?

Ik ben me er wel bewust van. Maar het is niet dat we er extreem meer mee bezig zijn. Ik ben heel blij dat we hier aandacht aan geven want er is zoveel onrust in de wereld en zoveel niet vrijheid dat het heel goed is dat we daar als land bij stil staan. Daar ben ik ook erg trots op dat we dat doen. Alleen als het gaat om of ik me er extreem meer mee bezig hou dan is het meer van; ik ben me er bewust van en is het vanzelfsprekend? Nee, het is niet vanzelfsprekend. Dat weet ik. Ik ben er sowieso meer dan één dag mee bezig. Voor mij is het altijd wel een thema. Ik ben me er wel bewust van dat we echt geluk hebben dat we deze vrijheid hebben. En dat is niet alleen vandaag dat ik me daar bewust van ben. Elke dag als ik naar het journaal kijk of de krant open sla dan denk ik wel; nou, we hebben echt geluk, we hebben het hier goed! Ik ben heel dankbaar. We zijn hier zo rijk met z’n allen, hoe we hier kunnen opgroeien. Ik mag muziek maken. Er zijn landen waar je geen muziek mag maken. Ik hoef me hier geen zorgen te maken dat als ik me uit zoals ik ben er iets fout gaat. Of dat mensen je er op aanspreken. Je kan hier jezelf zijn. En dat is een vrijheid waar wij als land achter staan en daar ben ik heel blij om.

HB: Je bent net klaar met optreden. Hoe was het op hier te staan?

Op het moment dat je op een podium staat en er is heel veel publiek dan kom je altijd in een soort natuurlijke high. Ik zit er nu nog steeds een beetje in. Dan gaat er zoveel adrenaline door je heen. En dat is een goed gevoel,” zegt Rilan lachend.

Uitwerking: Anjuli Veltman

Fotografie: Jaap Kroon

Foto-edit: Wiebrig Krakau

Lees ook de andere interviews: Tony Clifton | Radio Eliza | PYN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here