De leden van RONDÉ komen eind van de middag net de backstage binnen gelopen. Een paar uur voor hun optreden dus een mooi moment om met ze te zitten. Uit een lijst van tien vragen mag de band er drie uitkiezen om te beantwoorden. Alles in het kader van de vrijheid. Het woord is aan Rikki en Adriaan die de keuzevrijheid bij de rest van de band neerleggen.

Cas: “Hoe zou jij vrijheid uitbeelden?

Rikki: “Misschien klinkt dit echt heel diep maar ik beeld vrijheid al uit door wie ik op dit moment ben. Mijn hele leven heb ik me al vrij gevoeld en ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil. We leven niet in een oorlogsgebied. Ik heb gewoon lekker te eten en mijn mamma en een dak boven mijn hoofd. Eigenlijk beelden wij het al uit. Wij hebben gewoon superveel geluk op dit moment. Omdat er zoveel mensen in oorlogsgebieden zijn en zoveel mensen ongelukkig zijn dat wij eigenlijk een bevoorrechte positie hebben en eigenlijk gewoon vrijheid zijn.

Adriaan: “Vrijheid is kunnen zijn wie je wilt. In de vorm van kunnen zeggen wat je wilt. Een bepaalde man in Noord-Korea heeft volgens mij ook sarcasme verboden. En Rikki kan de teksten zingen die ze wilt. Dat is ook vrij zijn.

Armel: “Wanneer voelde jij je voor het laatst echt vrij?

Adriaan: “Sinds kort woon ik niet meer bij mijn ouders en hoef ik niet meer om zes uur thuis te zijn voor het eten. En de eerste paar keer dat ik dat besefte, voelde dat wel echt vrij. Of dat ik niet hoefde te vertellen dat ik niet thuis sliep. Geen verantwoording afleggen.

Rikki: “Ik was met iemand samen en ja, dat was heel fijn… Soms kan je je heel vrij voelen juist om met iemand samen iets te delen. Dat was heel mooi. In samenzijn voelde ik me heel vrij.

Sharon: “Voel jij je altijd artistiek vrij?

Rikki moet hard lachen: “Ik had drie vragen in mijn hoofd en dit waren ze! Op dit moment is mijn antwoord ‘ja’. Je weet nooit of het kan veranderen. Ik ben een te eigen persoon om me niet vrij te voelen artistiek gezien.

Adriaan: “Ja, ik sluit me daar bij aan. Ik voel me artistiek ook heel vrij. Wij allemaal. We vinden het heel leuk als veel mensen onze muziek horen en tof vinden maar dat is nooit het doel of de insteek. Het is wel heel fijn als het gebeurt. Het is wel een beloning. Tuurlijk checken we de streams, het is altijd belangrijk of het goed gaat of niet. Het is absoluut een beloning als het op de radio wordt gedraaid.

Uitwerking: Anjuli Veltman

Fotografie: Jaap Kroon

Foto-edit: Wiebrig Krakau

Lees ook de andere interviews: Tony Clifton | Radio Eliza | PYN | Rilan and the Bombardiers | Indian Askin

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here