De gemeente wil in de buurt van verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en dierverblijven vuurwerkoverlast verminderen. Zo sloegen vorige jaren vogels in het vogelhospitaal op tilt, ze schrokken en gingen vervolgens rondvliegen in de voilère met het gevolg dat ze tegen muren aan knalde. Niet de bedoeling natuurlijk ;). Maar hoe zit het eigenlijk precies met deze zones?

Vuurwerkvrije zones Haarlem

Tijdens de jaarwisseling is er op meerdere plekken in Haarlem een vrijwillige vuurwerkvrije zone om gevaar, schade en overlast tegen te gaan. De gemeente heeft verschillende instanties aangeschreven of ze interesse hadden in een zone zonder geknal.

vuurwerkvrije zones Haarlem

Geen verplichting

Bij de vuurwerkvrije zones worden mensen met borden op straat en via brieven verzocht om op 31 december geen vuurwerk af te steken. Wat anders is dan andere gemeentes, is dat de vuurwerkvrije zones in Haarlem vrijwillig zijn. De gemeente wil namelijk geen verplichtingen opleggen en vindt afspraken tussen bewoners voldoende, daarnaast is controle erg lastig. Vorige jaarwisseling waren twee locaties (Vogelhospitaal en het Spaarne Gasthuis) voorzien van een vuurwerkvrije zones. Volgens Maria-Elise Hobbelink, beheerder bij het Vogelhospitaal heeft de maatregel goed geholpen. “De vogels hebben een rustiger nieuwjaar gehad dan voorgaande jaren. Ondanks dat het niet gecontroleerd wordt, volgen de mensen de aanwijzingen op de borden toch op.” Ook zorgt de zone volgens Hobbelink voor minder rotzooi op 1 januari.

Minder schrik

De Janskliniek heeft ook gereageerd op het verzoek voor een vrijwillige vuurwerkzone rondom de locatie in de Ridderstraat en Janstraat. Bob Foudrainen, teamleider cliëntenzorg is enthousiast over de zones. “Toen de gemeente dit aanbood, vonden wij het gelijk een goed idee. Wij zitten midden in het centrum waardoor het vaak druk is tijdens de jaarwisseling. Uit ervaring weten wij dat onze bewoners aardig kunnen schrikken van het geknal. Deze maatregel kan voor rust zorgen waardoor het zeker het proberen waard is.’’

Er zijn ook instellingen met dieren aangeschreven zoals de Artisklas, manege de Zonneruiters en het Huisdierencentrum Haarlem aan de Van Oosten de Bruijnstraat. Alle hebben aangegeven prijs te stellen op een vuurwerkvrij zone. Deze locaties krijgen dan ook anti-vuurwerkborden.

vuurwerkvrije zones Haarlem

De stadsboerderijen

Bij stadsboerderij Schoterhoeve en stadsboerderij Haarlemmerhout krijgen omwonenden een brief met het verzoek rekening te houden met de dieren en vuurwerk ergens anders af te steken. In andere gemeenten kunnen burgers ook op eigen initiatief een vuurwerkvrij gebied aanvragen waarbij de gemeente dan verbodsborden levert. In Haarlem is dat nog niet mogelijk.

Locaties met vuurwerkvrije zone zijn:

  • De Janskliniek aan de Ridderstraat
  • Het Spaarne Gasthuis-Zuid
  • Het Vogelhospitaal aan de Vergierdeweg
  • De Artisklas en Stadsboerderij Schoterhoeve in het Schoterbos
  • De Manege en de Zonneruiters aan de Limburg van Stirumstraat
  • Huisdierencentrum Haarlem en egelopvang Van Oosten de Bruijnstraat
  • De Stadsboerderij Haarlemmerhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here