Een nieuwe auto kopen is een mooi moment. Naast het koopcontract komt er echter nog andere rompslomp kijken bij het aanschaffen van een wagen. De registratie, de naam overzetten bij een tweedehandse auto en natuurlijk het afsluiten van een verzekering. Er zijn veel opties wanneer het op autoverzekeringen aankomt. Of je nu een autoverzekering wilt afsluiten voor een nieuwe auto, of simpelweg jouw bestaande verzekering gaat verlengen, je zult wat keuzes voor je neus krijgen. Hoe zie je door de bomen het bos en kies je de juiste autoverzekering voor jou? Wanneer je gaat kijken naar een WA verzekering auto loont het om even goed een aantal zaken te overwegen. In dit artikel bespreken we op welke punten je moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering. 

Verplichte en optionele autoverzekering

Ten eerste is het in Nederland verplicht een WA verzekering, ofwel Wet Aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Ga je zonder deze verzekering de weg op dan loop je het risico op een grote boete. De WA verzekering regelt de financiële afhandeling van de schade die jij andere aandoet wanneer je een ongeluk met je auto maakt. Eventuele schade aan jouw eigen auto is hierbij echter niet gedekt. Ook schade door andere voorvallen dan een ongeluk is niet inbegrepen. Hiervoor kun je, vrijwillig, aanvullende verzekeringen afsluiten. Zeker wanneer je een gloednieuwe auto aanschaft dan is een aanvullende verzekering aan te raden. Mocht jouw nieuwe wagen al iets ouder zijn, ongeveer 10 jaar of meer, dan is enkel een WA verzekering vaak voldoende. 

autoverzekering

WA verzekering, WA beperkt casco en WA all risk

Aangezien iedereen in Nederland die een auto bezit een (verplicht) WA verzekering heeft, zijn de premies voor deze verzekering vaak laag. Wil je aanvullende dekking, dan kun je over het algemeen kunnen tussen WA beperkt casco en Allrisk of vol casco. Bij beperkt casco is schade ‘van buitenaf’ door bijvoorbeeld inbraak of diefstal, brand, ontploffing, storm, ruitschade, joyriding en aanrijdingen met dieren ook gedekt. Bij All risk, de meest uitgebreide verzekering, is alle schade aan jouw eigen auto verzekert, ook wanneer de aanrijding jouw schuld was. 

autoverzekering

De autoverzekering premie berekenen

Wat je per maand of jaar kwijt bent aan je autoverzekering is natuurlijk een van de grootste factoren om naar te kijken. Wil je de premie van een autoverzekering berekenen, dan is het handig een aantal gegevens bij de hand te hebben. Het aantal schadevrije jaren bijvoorbeeld, die je kunt opvragen bij je huidige verzekeraar. Mocht je voor het eerst een auto aanschaffen dan is dit aantal nog nul. Ook zal er worden gevraagd naar het aantal kilometers dat je met de auto gaat rijden. Hier maak je een redelijke inschatting, gebaseerd om je normale woon-werkverkeer, andere uitstapjes met de auto en eventueel een jaarlijkse vakantie met de auto. Ook het soort auto dat je rijdt, de leeftijd en de postcode en woonplaats van de bestuurder tellen mee. Al deze factoren kunnen de premie beïnvloeden. Mocht je in Haarlem wonen, weet dan dat Noord-Holland een van de duurdere provincies is voor autoverzekeringen. 

autoverzekering

Let echter niet alleen op de prijs van de verzekering

De laagste premie betalen is natuurlijk fijn, maar je wilt wel dat de verzekering die je afsluit ook bij je past. Mocht je enkel voor de verplichte WA verzekering gaan maar een gloednieuwe auto hebben aangeschaft, dan kan een klein ongelukje al duur komen te staan. Is jouw wagen echter niet zoveel meer waard, dan wordt bij een uitkering bij schade met de dagwaarde van jouw auto rekening gehouden. Is deze niet zo groot meer omdat de auto al wat ouder is, dan is de uitkering vaak ook beperkt. In dit geval is een lagere premie al vaak voldoende. Ook is het een goede tip om even reviews na te gaan over de verzekeraar waar je mee in zee wilt gaan. Mocht er veel negatieve klantreviews online staan over bijvoorbeeld een zeer moeizame schadeafhandeling na een ongeluk, dan is dit een punt om mee te nemen in je overweging. Een verzekering is er om te zorgen dat je financieel bent ingedekt voor onvoorziene omstandigheden en het kan zijn dat een meer of minder uitgebreide dekking voor jou en je auto de juiste keuze zijn. Maak dus een goede overweging, zo zul je altijd met een fijn gevoel op de weg zitten. 

Vergeet tot slot niet je oude verzekering op te zeggen

Het lijkt een inkoppertje, maar mocht je je bij het verlengen van je autoverzekering voor een nieuwe aanbieder hebben gekozen en zijn overgestapt, vergeet dan niet om de oude verzekering op te zeggen. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here