Vrijdag 26 maart start in de Haarlemse binnenstad de cultuurfotografie expositie & wandelroute ‘Walk This Way’. Vier weken lang etaleren lokale ondernemers, culturele organisaties en stichtingen in totaal ruim zestig werken van twintig Haarlemse fotografen.

Het initiatief werd genomen door Patronaat in samenwerking met Frans Hals Museum, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Pletterij, Toneelschuur en ruim veertig lokale ondernemers en organisaties. De foto’s vormen een wandelroute dwars door het historische stadshart. Behalve dat ze het rijke Haarlemse culturele aanbod tentoon stellen, biedt de expositie ook extra verkoopmogelijkheden voor lokale ondernemers.

Podiumfotografie in de spotlight

Al een jaar staat het culturele leven in Haarlem en daarbuiten op een laag pitje. Podia en musea kunnen niet tot nauwelijks open, artiesten en kunstenaars mogen niet optreden of exposeren. De culturele invulling van onze levens is vrijwel stil komen te staan. Noodzakelijk, maar ontzettend jammer aangezien het aanbod in Haarlem groot en veelzijdig is. 

Hetzelfde geldt voor de fotografen van deze culturele evenementen. Ook zij hebben hun passie voor het vastleggen van podiumkunsten moeten pauzeren. Om zowel hen als het Haarlems cultureel aanbod in een verdiende spotlight te stellen, ontstond het idee voor Walk This Way. Lokale ondernemers, die eveneens zwaar getroffen zijn door de crisis, werden gevraagd of zij mee wilden doen aan de expositie. Naast het feit dat de mogelijke extra aanloop van klanten natuurlijk welkom is, was hun reactie overwegend enthousiast omdat ook zij Haarlemse kunstenaars en artiesten een warm hart toedragen. De bereidheid elkaar te helpen en een hart onder de riem steken is groot.

Foto van Krezip

Collectief cultuuraanbod  

De expositie bestaat uit ruim 60 foto’s van 20 verschillende Haarlemse fotografen, gemaakt in (of  in opdracht van) Patronaat, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Pletterij en Toneelschuur.  De foto’s hangen willekeurig verdeeld door de stad. Hierdoor zijn het dus geen afzonderlijke programma’s, maar een collectief aanbod. Bij het Frans Hals Museum hangen portretfoto’s van lokale artiesten LAKSHMI, Rilan & the Bombardiers, Severin Bells en GUYY. Een leuke variatie op de bestaande museumcollectie. De Walk This Way-route is te volgen via deze link. Hier kunnen geïnteresseerde wandelaars per locatie bekijken welke foto er hangt, waar deze is genomen en door welke fotograaf. Daarnaast wijzen duurzame straatstickers passanten ook op de expositie. Door simpelweg de QR-code te scannen, kom je automatisch op de routekaart uit. 

Walk This Way laat niet alleen zien hoe rijk en divers het Haarlemse culturele aanbod is. Het benadrukt ook wat onze podia, artiesten en fotografen te bieden hebben, wat er mogelijk is in onze stad en wat er weer gaat komen zodra de pandemie goed en wel achter ons ligt. 

Werken te koop  

Om de fotografen extra te ondersteunen, biedt Walk This Way ook de mogelijkheid om de werken te kopen. Via de contactgegevens op kaartjes bij de foto’s kunnen potentiële kopers contact opnemen met de fotografen of culturele instellingen voor meer informatie hierover. De expositie duurt tot en met vrijdag 23 april 2021.

Fotografie: Peter van Heun en Félice Hofhuizen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here