Een aantal weken geleden spraken we Suus de Groot over het tweede album van Sue the Night, ‘Wanderland’. Een inspirerend gesprek in Amsterdam over ronddolen, nooit tevreden zijn en balans vinden in het leven maar met name hoe deze onderwerpen de centraal stonden voor de liedjes op de nieuwe plaat. We konden het dus niet laten om het treintje en het pontje te pakken en ons vertrouwd Haarlem achter te laten voor een avondje muziek in de grote stad tijdens de releaseshow van ‘Wanderland’.

Capuchon

Voorafgaand aan de avond was er al iets te doen over een capuchon. Suus, die over het algemeen niet heel excentriek is in haar kledingkeuze, wilde voor deze releaseavond iets speciaals, iets anders, iets spectaculairder dan gewoon. En dus was daar de capuchon.

Nou die was niet te missen. Tijdens het openingsnummer ‘Come to play’ komt Suus op met een grote zwarte capuchon met veel glimmers aan de binnenkant. En, eerlijk is eerlijk, het maakt haar entree zeker verrassend en anders dan verwacht. Toch is het ook fijn om te zien dat de capuchon gelijk na het eerste nummer afgaat waardoor de bekende blonde knot van Suus tevoorschijn komt en we haar expressie en rode lippen beter kunnen zien.  Nadat de band ‘World Below’ heeft gespeeld richt de zangeres zich heel even tot het publiek:

“Jongens, wat doet dit mij veel deugd zeg, holy guacamole!”.

Maar Suus is niet de enige die zichtbaar staat te genieten op het podium, ook de vijf man/vrouw sterke band heeft het op het oog prima naar hun zin.

Samen alleen

Na een aantal nummers van het nieuwe album, want daarvoor zijn we hier ten slotte, wordt het meest bekende nummer van Sue the Night, ‘The Whale’ ingezet.  Een onderonsje tussen Suus en Thijs van der Klugt, gitarist en tevens de producer van de plaat, voelt vertrouwd aan. Ook de zaal, die voor een groot deel gevuld is met vrienden, familie en relaties van de band, is de hele avond al betrokken maar reageert hier zichtbaar nog enthousiaster op door mee te zingen en te dansen.

Niet lang hierna is het juist tijd voor het rustpunt in de set. Tijdens ‘Pity Song’ verlaat de band het podium om Suus en haar gitaar alleen achter te laten. In tegenstelling tot op de plaat, waar ze dit nummer met een groot deel van het Kennemer Jeugd Orkest heeft ingespeeld, doet ze het live helemaal alleen. Haar prachtige stem komt in dit nummer nog meer tot zijn recht en het publiek luistert aandachtig. Als ze de laatste tonen van het nummer gespeeld heeft is aan haar gezicht af te lezen dat het toch wel een beetje spannend was, zo alleen op het podium. Ze lijkt blij en opgelucht dat het gelukt is.  Vol trots haalt ze de band er weer bij om te knallen tot het einde van het optreden.

 

Onderonsjes

Dat het concert door de albumrelease een andere lading heeft dan een regulier concert is goed te merken aan de enthousiaste reacties vanuit de zaal. Af en toe wordt er een naam van een willekeurig bandlid door de zaal geroepen en je ziet herkenning op de gezichten als de muzikanten de zaal in kijken. Het voelt heel ontspannen allemaal en door het speelplezier en de energie van de band is het behalve fijn om naar te luisteren ook heel leuk om naar te kijken. Voor het laatste, meest krachtige nummer van de avond, ‘All The Roses’ richt de zangeres zich nog eenmaal tot het publiek. Suus belooft niet iedereen die van betekenis is geweest voor het album op te noemen want “we zijn hier immers niet bij de Oscars”, maar uiteraard zijn er een paar mensen die even bedankt moeten worden. Als laatste bedankt ze ons, het publiek:

“En jullie het allermeest bedankt want jullie zijn allemaal hier!”.

All The Roses’ is een goed gekozen einde van het optreden met als climax een samenspel tussen Suus op gitaar en Matthijs Barnhorn op viool. Mooi om de dynamiek en chemie tussen deze muzikanten  te zien en de trots en bewondering dat ze het geflikt hebben met elkaar.

Als de zaal rustig leegloopt en wat napraat verzamelt zich een groepje mensen rondom de merchandisestand om ‘Wanderland’ aan te schaffen. Zoals verwacht komt Suus niet veel later, met een groot deel van de band, om de platen te signeren en iedereen zorgvuldig  en oprecht te woord te staan. Al met al een fijne avond met een Haarlemse tintje in Amsterdam. We kunnen iedereen aanraden Sue the Night ergens live te gaan bewonderen in de komende tijd!

Wanderland’ ligt vanaf vandaag in de winkels en is hier online te beluisteren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here